Stäng fönster Vara kn, SLÄDENE 12:1 SLÄDENE KYRKA

Beskrivning
Den lilla timmerkyrkan ligger med koret åt norr på en samtida nordlig utlöpare från den ursprungliga rektangulära kyrkogården. Denna omges av kallmurar av gråsten, medan det i norr är en stödmur med lövhäckar. På insidan är en rad av gamla lönnar och askar. Mitt i den södra muren är en öppning med två trästolpar och en pargrind av järn. Från denna löper en rak grusgång fram till kyrkan och omsluter denna. I det nordöstra hörnet är en enkel järngrind med två stolpar av tuktad gråsten. Gravvårdarna ligger i några nord-sydliga rader. Från 1600- och 1700-tal finns längs östmuren åtta hjulkors av kalksten, en i marken nedgrävd gravtumba, en vinkelbruten sten och ett dubbelkors med årtalet 1741. I kyrkogårdens sydöstra hörn står en klockstapel. Framför vapenhusporten ligger en halvrund trappsten från den gamla kyrkan.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan är avbildad av Peringskiöld på 1670-talet. Den hade ett långhus med smalare rakt kor. Sistnämnda var byggt av resvirke, medan långhuset var klätt med spån och därmed inte ger någon information om byggnadstekniken. Framför sydporten var dock ett timrat vapenhus. Kyrkan revs 1848 när församlingen gick samman med Sparlösa, där en ny kyrka hade byggts. Denna kyrka låg i sydöstra delen av kyrkogården. Tre bjälkar från kyrkan förvaras i boden vid kyrkogården.