Stäng fönster Vara kn, LUNDBY 22:1 SÖDRA LUNDBY KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster på en central platå inom en närmast rund kyrkogård (enligt uppgift åttkantig). Kring kyrkogården löper kallmurar av gråsten som anlades 1867, från vilket år även öppningarnas utformning härrör. Det finns en öppning i nordväst och en i söder. Båda har grindstolpar av huggen kalksten med krönande klot och smidda pargrindar. Murens insida kantas av en syrenhäck samt askar, lönnar och kastanjer som planterades 1885. Mellan grindarna och kyrkportarna löper en bred krattad grusgång, i övrigt utgörs kyrkogården av gräsytor. I kyrkogårdens sydöstra hörn finns en rund förhöjning med klockstapeln. Denna förhöjning kantas av en kallmur av gråsten i likhet med den norra och östra sidan av platån med kyrkan. Denna mur har i nordost en plåtlucka till pannrum av betong från 1937. Upp till den lilla ytan framför västporten är en granittrappa med järnräcke. På platåns nordsida står ett ensamt gravkors från 1700-talet. Invid korets östvägg är i marken en liggande kalkstenshäll samt ett löst gravkors från 1700-talet och en likaså lös häll med ett kors i låg relief. Kyrkogården togs ur bruk 1918 när en ny kyrkogård hade invigts i socknen. Det kvarvarande beståndet av gravvårdar har en oregelbunden och gles placering i kyrkogårdens södra hälft. De flesta härrör från början av 1900-talet.