Stäng fönster Nyköping kn, TYSTBERGA 1:4 M.FL. TYSTBERGA KYRKA

Beskrivning
Tystberga kyrka är centralt placerad på den äldsta delen av kyrkogården som omgärdas av en kallmurad stenmur. Kring denna del av kyrkogården löper en trädkrans bestående av askar. I öster har en utvidgning av kyrkogården skett och denna omges av en klippt avenbokshäck. På denna del har även en minneslund anlagts.

Ingångar till kyrkogården finns i den norra murens västra och östra del samt även till den nya delen. Ingångarna till den äldre delen sker genom putsade (sprit- och slätputs) grindstolpar med huvar i målad järnplåt krönta av klot och grindar av järn. Från vardera grinden löper en grusgång åt söder och på var sida om kyrkobyggnaden finns grusgångar som binder samman systemet, annars är kyrkogården gräsbevuxen med gravarna i raka rader i nord-sydlig riktning. Norr om kyrkan finns ett litet antal äldre gravvårdar sparade, dock ej på ursprunglig plats. Några enstaka gravar har smidesstaket eller kantkedjor av sten. En transformatorbyggnad är placerad strax norr om bogårdsmuren, på norra sidans mur, och är putsad och avfärgad i samma kulörer som kyrkobyggnaden.

I kyrkogårdens nordvästra hörn står ett stycke av en runsten.

Sörmländska kyrkor 11 (1973)