Stäng fönster Uppsala kn, FJÄRDINGEN 24:6 BONDKYRKAN)

Beskrivning
Helga Trefaldighets kyrka utgör sockenkyrka för Helga Trefaldighets socken som tidigare gick under namnet Bondkyrko socken. Kyrkan kallades därför Bondkyrkan. Enligt Peringskiöld är kyrkan vigd till Sankt Staffan. En georadarundersökning från 2005 visar att den nuvarande Trefaldighetskyrkan haft en föregångare som legat på platsen för Uppsala domkyrka. När domkyrkan började uppföras på 1270-talet flyttades Trefaldighetskyrkan till en ny plats ca 100 m söderut. Där nyuppfördes den som en träkyrka och försågs snart med en sakristia av tegel.

Det finns inte längre någon kyrkogård vid Helga Trefaldighets kyrka. Den ursprungliga begravningsplatsen vid kyrkan slutade att användas år 1805. Begravningsplatsen och gravstenarna flyttades ut till den då nyanlagda kyrkogården utanför staden. Av pietet bevarades dock en gravsten invid kyrkans södra vägg. Det är stenen över Magnus Swederus och hustrun Catharina Elisabeth Edströms grav och var en av de sist uppsatta gravstenarna på kyrkogården. På stenen finns en text med en vädjan om att graven skulle få ligga kvar i framtiden. Bondkyrkans kyrkogård inhägnades av en traditionell bogårdsmur av gråsten och tegel, täckt med spåntak. Den syns bl.a. på Peringskiölds avbildning av kyrkan från 1600-talets slut. Av den framgår också att det fanns två stigluckor. Muren revs 1832 när Gustav II Adolfs minnesobelisk restes. Stenar från kyrkogårdsmuren användes som grund till obelisken. I samband med det tillkom de stenpollare med järnkättingar som än idag präglar Odinslund.