Stäng fönster Bjuv kn, BJUV 25:1 BJUVS KYRKA

Kyrkogård
Kyrkan omges av en välskött kyrkogård som utvidgats mot väster omkring 1925. Söder om den gamla kyrkogården har en ny minneslund tillkommit under senare år. Arkeologiska undersökningar har visat att kyrkogården var begravningsplats redan innan stenkyrkan som sannolikt föregåtts av en träkyrka. Några direkta fynd av en äldre kyrka har dock ännu inte dokumenterats. Den äldsta kyrkogårdsdelen ligger närmast kyrkan och omges av en trädkrans av kastanj. Södra och östra sidan av gamla kyrkogården begränsas av en kyrkogårdsmur avtäckt med rött taktegel i öster och aluzink i söder. På kyrkans södra och östra sidor finns en del äldre gravvårdar kvar och dessa står till största delen i grus med enstaka buxbomsinramade gravplatser. På norra sidan om kyrkan ligger buxbomsinramade gravplatser i raka rader. Den övervägande delen av gravvårdarna är sentida och relativt låga liksom växtligheten. I nordöstra hörnet av denna del finns en liten askgravplats intill ett gravkapell.

Den nya kyrkogårdsdelen omges av bokträd och klippta häckar. Mot nordöst finns ett område med grusgravplatser ordnade i rader med rygghäckar. Längst i öster finns gräsgravplatser och i sydöstra hörnet finns en askgravlund anlagd 2009. Denna är utformad med halvcirkelformade planteringar runt en stensatt minnesplats med en liten fontän. Söder om den äldsta kyrkogårdsdelen finns en nyanlagd minneslund. Denna består av en gräsrundel med en vattenspegel, omgivet av en stenlagd gång och planteringar med buskar, klippta häckar och träd.

Byggnader på kyrkogården
På kyrkogårdens norra del ligger ett begravningskapell troligen uppfört vid mitten av 1900-talet. Bårhuset är byggt i rött tegel med trappstensgavlar. I norra delen av kyrkogården finns en ekonomibyggnad från omkring 1960-70-talet i rödbrunt tegel med koppartäckt pulpettak.

Se även beskrivning av Bjuvs kyrkomiljö under Miljöer

Vård- och underhållsplan för Bjuvs kyrka, ItArk arkitektkontor AB, 2008.