Stäng fönster Krokom kn, OFFERDALS PRÄSTBORD 2:1 OFFERDALS KYRKA

KYRKOANLÄGGNINGEN
Kyrkogården avgränsas mot norr av kyrkobyggnaden och en mur av skiffer, troligen uppförd 1959, som ligger an mot nordvästra hörnet av långhuset och som fortsätter på andra sidan sakristian. Gravvårdar omger kyrkan i alla väderstreck utom i norr. Runt kyrkan ligger grusgångar. I öster finns äldre gravvårdar, samt en gravkammare med en bakomliggande tät granhäck. Gravkammaren tillhör Burmanska familjen. Den murade byggnaden är kvadratisk till formen och krönt av ett tälttak klätt med kopparplåt. Sockeln är av sten och fasaden är putsad. Putsen restaurerades 2002. Entrédörren är låg och bred av breda fasade brädor och indragen i en rundbågig omfattning. Bredvid gravkammaren, åt söder, står en samling äldre kors och gravstenar. Söder om kyrkobyggnaden sluttar marken något och här finns den största ansamlingen med gravar, vilka är uppdelade i större kvarter av täta häckar. Många av gravarna närmast kyrkan är från 1800-talet och här finns både järnkors och gravstenar. Vissa av gravvårdarna i sten är höga och pampiga. Kyrkogården har förlängts västerut. I söder, axialt mot kyrkan, ligger gravkapellet. Det är en vitmålad träbyggnad med liggande och avfasad panelen på en cementerad stensockel, troligen från 1800-talet. Den täcks av ett flackt tälttak i kopparplåt som kröns av ett kors. Gravkapellet har markerade hörn, dekorativa taktassar, breda dekorativa fönsterfoder samt över entrén en fronton och uppdraget takparti. Framför den vitmålade pardörren ligger en ramp av betong.