Stäng fönster Östersund kn, SÖDERGÅRD 1:32 BRUNFLO KYRKA

Beskrivning
Runt kyrkan löper en bogårdsmur som är vitputsad med ett spåntak. När den byggdes är okänt men den har reparerats i omgångar, bland annat 1925, 1953 och 2006 Stegportar finns i väster och öster. Runt om kyrkan, innanför muren, är marken gräsbelagd. Framför kyrkoentrén i väster ligger det skifferskivor på marken. Muren går emot kyrkans norra mur. Gravar finns på södra, västra samt östra sidan. Gravarna innanför bogårdsmuren är samtliga av äldre datum. De äldsta gravarna ligger i öster, från 1850-talet och framåt. Troligen ligger en ännu äldre gravsten i marken på östra sidan, bakom sakristian. En entré med smidd järngrind i bogårdsmuren norr om sakristian leder till sakristians entré. Grinden liknar dem som står i kastalen och är dekorerad med initialerna CJ. På norra sidan av kyrkan står rönnar, utanför bogårdsmuren men intill kyrkan. Runt om på kyrkogården innanför bogårdsmuren står låga lyktstolpar i trä, målade bruna trästolpar med lyktor med antikgult glas i, samt kopparplåt vilka ser klumpiga ut i miljön. (borttagna 2008)

Den stora och nyare begravningsplatsen ligger väster om kyrkan utanför bogårdsmuren. Begravningsplatsen har utvidgats i omgångar, åt väster, bland annat 1960 och en minneslund anlades på 1980-talet.

Kastalen sydöst om kyrkobyggnaden är medeltida och byggd av kalksten från trakten. Den är troligen uppförd som försvarstorn men har senare fått funktion som klocktorn. Kastalen ligger i liv med bogårdsmuren. Tornkrönet i trä tillkom troligen på 1740-talet och förnyades 1895-97. Det svängda taket är klätt med takspån och krönt med förgylld spira och flöjel. Invändigt ligger på bottenplan ett kalkstengolv. Här står järngrindar från 1869 samt skiffer till taket på kyrkan. I västmuren finns en trång trappa. En modernare trätrappa är byggd invändigt och är förankrade längs med murväggarna upp till klockvåningen. Nät är fäst framför några av ljudluckorna för att förhindra fåglar att komma in i utrymmet. Invändigt kan även bomhål urskiljas i murverket. 1937 installeras elektrisk belysning i kastalen och under 2000-2001 renoverades taket på kastalen. Luckornas färgsättning undersöktes 2000. Från kastalen har man en god utsikt över Brunflobygden.