Stäng fönster Avesta kn, FOLKÄRNA PRÄSTGÅRD 1:16 FOLKÄRNA KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt två bårhus.

Folkärnas stora kyrkogård omger kyrkan åt alla håll och sträcker sig i en svag sluttning ned mot sjön Bäsingen. Den är omgärdad i sin äldre del av murar krönta med gjutjärnsstaket och i sina yngre delar med häckar. Gjutjärnsstaketet i empirestil har räfflade stolpar och grindpelare som kröns av urnor med förgyllda lågor. Det är troligen samtida med ombyggnaden av kyrkan på 1850-talet.

Kyrkogården har sina äldsta delar närmast kyrkan. Den har utvidgats mot norr och öster i flera etapper, ända ned mot stranden fram till sjön. De senaste etapperna, med fyra nya kvarter ned mot sjön Bäsingen anlades 1951 respektive 1964. Här finns också minneslund från 1987 i nordost ner mot sjön samt ett triangelformat urnkvarter som tillkom 1951. Det senaste tillskottet, askgravar uppställda i ringform är från 2002.

På 1700-talet var kyrkogården, som då omfattade endast delarna söder om kyrkan, omgärdad av kyrkobalkar (murar). De förnyades helt 1789 på grund av förfall, samtidigt utvidgades kyrkogården med några alnar mot öster, väster och söder. I samband med detta försvann den östra ingången medan två bårhus uppfördes, i kyrkogårdens nordvästra respektive sydvästra hörn. Bårhusen som är symmetriskt uppställda är av stora dimensioner med påkostat utförande och förstärker kyrkplatsens offentliga sida mot väst. Vid kyrkans ombyggnad på 1850-talet förnyades åter kyrkogårdens inhägnad, medan den utvidgades mot norr. Det var troligen då den fick sina nuvarande gjutjärnsstaket. Ytterligare en utvidgning genomfördes 1919. Då på-börjades den stora expansionen mot öster och sjöstranden, över diket som hittills skapat en naturlig gräns i detta väderstreck.

Närmast kyrkan i söder, utsträcker sig kyrkogårdens äldsta delar. De äldsta bevarade gravvår-darna är från sent 1700-tal. I det sydöstligaste del finns den mest kända gravvården, med en stor minnessten över nobelpristagaren och ledamoten av Svenska Akademin, Erik Axel Karlfelt. Kyrkogården har i huvudsak gräsgravar men ett mindre antal grusgravar finns bevarade. Mot öster, i förlängningen av kyrkans mittaxel och vid gränsen till Strandkyrkogården, finns ett monumentalt kors av rostfritt stål. Korset, som är ritat av silversmeden Kurt Landgren, tillkom 1978 och är en gåva från Avesta Jernverk.
Kyrkogården har ett glest trädbestånd bestående av fristående träd; björkar, lindar och några enstaka lönnar. Gångarna är belagda med grus.