Stäng fönster Avesta kn, ÖSTANBYN 46:1 GRYTNÄS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka, och en ekonomibyggnad som också rymmer ett bårhus.

Kyrkogården begränsades länge till en smal jordremsa kring kyrkan som så småningom utvidgades mot öster. Den omgavs av en gråstensmur försedd med stiglucka vid huvudingången i väster. Nedre murdelen av den gamla kyrkoinhägnaden utgör nuvarande mur i söder och grunden under de stora stenblocken som tillkommit i ett senare skede. I väster och söder utgör de kvarstående låga murarna stödmur för gamla kyrkogårdens jordfyllning.

Kyrkogården har utvidgats i flera etapper, först mot öster och sedan på 1960- och 1980-talen mot sydost. Den senast utvidgningen, en asklund intill ån i söder, genomfördes 2003.

Kyrkogårdens äldsta delar är kringplanterade med höga lövträd, som även förekommer längs grusalléerna. De yngre delarna har en asymmetrisk och mer öppen uppläggning med varierande och lägre vegetation.

I sydost, inom nya kyrkogården, uppfördes 1967 en ekonomibyggnad som förenar flera funktioner. Byggnaden i vit mexitegel under koppartak inrymmer personalutrymmen, förråd, garage och bårhus.