Stäng fönster Borlänge kn, NORR AMSBERG 9:13 AMSBERGS KAPELL

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkogård i två delar med ett kapell och en klockstapel som är belägen söder om kyrkogården. Samt finns på anläggningen också ett bårhus/gravkapell, ett pumphus samt en redskapsbod.

Begravningsplats har inte förekommit i anslutning till kapellet förrän omkring 1800. Fram till dess användes Stora Tunas kyrkogård, som ligger ca en mil söder ut.
Kyrkans nuvarande kyrkogård består av två sammanslagna enheter, en äldre och en yngre, vilka sträcker sig öster och norr om kyrkan. Den gamla kyrkogården, anlagd öster om kyrkan, utvidgades 1925 mot norr. Båda delarna har sammanflätats såväl beträffande utformning, vegetation och avgränsning. Kyrkogården har därför numera en enhetlig karaktär.

Kyrkotomten och kyrkogården är inhägnade med ett trästaket som tillkom 1841 och förnyades 1911. Inhägnaden består av stenstolpar som bär reglar. Själva staketet består av korsande, snedställda och svarttjärade spjälor som bildar rombiska mönster. Staketet avslutas i överdelen med liggande plankor. Kyrkogårdens ingångar är förlagda i väster och söder. I väster inramas ingångarna av putsade stenstolpar med pulpettak av spån. I söder förekommer dels en ingång med stenstolpar i höjd med klockstapeln och dels trästolpar i höjd med bårhuset. Stolparna bär yngre (1930-tal?) smidda grindar, som tas bort under vinterperioden.

Längs med staketet på norra sidan samt som kvartersavgränsning i den nya kyrkogården finns granhäckar. Utmed tomtgränsen har björkar planterats i rad. Strax öster om kyrkan står två grupper av granar. Parkeringsplats för besökare är anordnad längs med kyrkotomtens västra gräns, mot staketet.

Gravarna är anlagda längs med staketet samt övervägande i regelbundna rader innanför kvarteren som avdelas genom grusade gånger.

Vid kyrkogårdens östra gräns, i höjd med skiljelinjen mellan gamla och nya kyrkogården, står ett bårhus/gravkapell av rödmålat timmer på stensockel och under spåntäckt säteritak. Det uppfördes 1925 efter ritningar av M. Dahlander. I anslutning till denna finns ett litet pumphus, utfört som en avbildning av grinstolparna. Strax öster om bårhuset står en yngre bod, en ramverkskonstruktion klädd med rödmålade bräder.

Klockstapeln, strax söder om kyrkans västra gavel, tillkom 1925. Innan dess hängde kyrkans klockor i det forna tornet mot västra gaveln. Klockstapeln är uppförd som stolpkonstruktion på stengrund och täckt av rödfärgad locklistpanel. Den lökformade spiran är spånslagen och svarttjärad. Spiran kröns av en vindflöjel i form av en tupp. Stapeln har två klockor; Lill-klockan från 1865 och Storklockan från 1881.