Stäng fönster Svalöv kn, STENESTAD 28:1 STENESTADS KYRKA

Kyrkan låg tidigare mitt på kyrkogården. 1936 utökades kyrkogården mot väster.

Gamla kyrkogården omgärdas av en kallmur på alla sidor. Östra sidan kantas av lindar och norra och södra sidan av askar. Den nyare delen omges av bokhäckar. Metallgrindar finns på östra sidan i muren och på västra sidan i häcken. En ingång finns även vid kapellet i nordväst. I den gamla stenmuren mellan nya och gamla kyrkogården finns öppningar utan grindar. Kyrkan ligger i singel och gångarna är belagda med singel.
Kyrkogården är uppluckrad och splittrad med olika typer av gravplatsomfattningar. Buxbomskantade, stenomgärdade, järnstaket eller direkt i gräset förekommer. På södra sidan finns de större gravarna med obelisker, naturromantiska gravar som stubbe och avbrutna trädstammar. Längs södra muren finns ett lapidarium med flera gamla gravstenar och också många järnkors. På norrsidan är stora delar gräsbevuxet men också en rad med nyare gravar med liggande stenar finns här.
På den nya delen är stenarna huvudsakligen låga och horisontella. Här finns också en minneslund med gräsmatta, sorgeträd och en ljusbärare. Kistbegravningar får bara ske på nya delen eftersom jordlagret på den äldre delen är för tunt för kistor. På nya delen finns dels buxbomsinramade gravplatser med singel och gravstenar i rader i gräsmattan med endast liten planteringsyta framför stenen.
Den vanligaste yrkesbenämningen på gravstenarna är lantbrukare.

Byggnader på kyrkogården
Ett fd begravningskapell, byggt 1946 och ritat av Arvid Fuhre, ligger i gränsen mellan nya och gamla kyrkogården på norrsidan. Kapellet är vitputsat och har ett brant valmat tegeltak. Kapellet är tänkt att användas som ett litet museum i framtiden. Utanför kapellet finns en kort mur som är murad med bruk till skillnad från övriga murar som är kallmurade. En länga med förråd, wc och personalutrymme med fasad av röd träpanel och sadeltak med tegelpannor ligger väster om nya kyrkogården.

Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)
opublicerad 2012
Underhållsplan för Stenestad kyrka, 2010-09-17, Wikerstål Arkitekter AB (2010), Helsingborg
Söderåsbygden från ovan, Bertil Hagberg, Ängelholm 2011
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2015-04-07
http://www.bth.se/fou/cuppsats.nsf/all/05c04811486b8f9bc1256ede004d60d2/$file/Omr%C3%A5desbest%C3%A4mmelser%20f%C3%B6r%20Stenestadsbygden.pdf Områdesbestämmelser för Stenestadsbygden - en kulturbygd värd att skydda. Johan Nilsson, examensarbete 2004, hämtad 2015-04-0

Intervju med representanter från Kågeröd-Röstånga församling, möte 2015-04-13.

Se även beskrivning av Stenestads kyrkomiljö under Miljöer.