Stäng fönster Ödeshög kn, SVANSHALS 9:1 SVANSHALS KYRKA

Beskrivning
Svanshals är en medeltida socken. Kyrkan är belägen på slätten söder om sjön Tåkern och omges av jordbruksbebyggelse i ett flackt odlingslandskap. I kyrkans omedelbara närhet återfinns ett f d sockenmagasin och en skolbyggnad. Kyrkan är uppförd av sten under sannolikt 1100-talet med ett rektangulärt långhus och torn i väster. Den präglas dock, såväl exteriört som interiört, av en omfattande ombyggnad 1844-1845 under ledning av östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Kyrkan har vitputsade fasader under ett spåntäckt sadeltak. Tornet är försett med en nyklassicistisk öppen lanternin. Huvudingången är via tornet i väster.
KYRKOGÅRDEN omgärdas av en stenmur med ingångar i öster och väster med rikt utformade järnsmidesgrindar. Delar av kyrkogården har häckomgärdade grusgravar.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.