Stäng fönster Ödeshög kn, TOLLSTAD 1:11 VÄSTRA TOLLSTAD KYRKOGÅRD

Beskrivning
Västra Tollstad är en medeltida sockenbildning och omnämns redan 1156 som Tolfstadha. Den äldsta kända kyrkan var uppförd av sten under 1100- eller 1200-talet. Det enda som återstår av den medeltida kyrkan är tornets bottenvåning, som vid en nybyggnation 1840-1843 sparades för att utnyttjas som sakristia. Den nya kyrkobyggnaden uppfördes efter ritningar av arkitekt Johan Carlberg och östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Den förlades med koret i norr och tornet hamnade mitt på den östra fasaden. Exteriören fick ett för tiden typiskt utseende med vita putsade fasader, rundbågiga fönsteröppningar, ett relativt flackt sadeltak och tornet försågs med en låg fyrkantig lanternin. Långhustaket är täckt av svartmålad skivtäckt plåt och tornet med kopparplåt. Huvudingången förlades till den södra gaveln och en ingång finns även på den västra långsidan. Interiören fick även ett tidstypiskt utseende med ett ljust och luftigt kyrkorum, vilket täcks av ett tunnvalv. Den största förändringen av kyrkorummet genomfördes 1926 efter ritningar av arkitekt Erik Fant, då korpartiets nuvarande utformning tillkom.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en hagtornshäck med ingångar i väster och söder. Den södra ingången flankeras av grindstolpar av kalksten med inskriptioner ÅR 1796.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.