Stäng fönster Ödeshög kn, ÖDESHÖG 15:1 ÖDESHÖGS KYRKA

Beskrivning
Ödeshögs kyrka är centralt belägen i Ödeshögs tätort och miljön runt kyrkan präglas forfarande av den tid då kyrkplatsen var socknens centrum. Kyrkan uppfördes av sten under 1100-talet med ett litet rektangulärt långhus, smalare korabsid och östtorn. Kyrkan har under århundradens lopp genomgått omfattande förändringar och endast koret med östtornet är bevarat från den ursprungliga medeltida anläggningen. Kyrkans exteriör präglas framför allt av den restaurering som genomfördes 1887-1889 under ledning av arkitekt Ferdinand Boberg. Kyrkan har vitputsade fasader med dekorativa inslag av rött tegel, koppartäckt tak och huvudingången är förlagd till den södra långsidan. Interiören präglas av flera tidsskikt, men arkitekt Erik Lundbergs restaurering 1959-1960 dominerar intrycket.
KYRKOGÅRDEN omgärdas av en stenmur med ingångar i söder och nordöst. Dessa är försedda med konstfullt utförda smidesgrindar. De södra är försedda med texten ÖDESHÖG och de andra med årtalet 1792. De är stämplade BOXHOLM.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.