Stäng fönster Vadstena kn, ÖRBERGA 8:1 ÖRBERGA KYRKA

Beskrivning
Örberga är en medeltida socken och är belägen i ett öppet odlingslandskap söder om Vadstena invid Vättern. Den första kyrkan på platsen har sannolikt varit av trä. Den nuvarande kyrkan är uppförd av kalksten och tornet har daterats till 1116-1117 genom dendrokronologisk provtagning. Tornet har en ovanlig utformning med utvändiga halvrunda trapptorn i söder och norr. Det mäktiga tornet är det enda i sitt slag som bevarats vid sidan av det vid Husaby kyrka i Västergötland. Korpartiet och korsarmarna är uppförda under 1200-talet med influenser från cisterciensisk arkitektur. Kyrkans sadeltak liksom tornspirans takfall är spåntäckta. Tornspiran uppfördes 1750 efter ett blixtnedslag av byggmästare Petter Frimodig. Huvudingången är via tornet i väster, men ingångar finns även till södra korsarmen och sakristian. Fönsteröppningarna är rundbågiga och försedda med bågar med antikglas i blyspröjs. Interiören präglas av de olika medeltida byggnadsperioderna med valv och kalkmåleri samt inredningen som tillkom vid en omfattande renovering 1885. Kyrkomiljön är ovanligt innehållsrik med ett flertal byggnader med tidigare administrativa funktioner samt prins Eugens sommarvilla Örgården.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården, som är ovanligt stor och har sin största utsträckning i norr-söder, omgärdas av en kalkstensmur med delvis medeltida ursprung med ingångar i väster och söder. Kyrkan är uppförd på kyrkogårdens västra del. På kyrkogårdens södra del finns en medeltida byggnad av kalksten. Dess ursprungliga funktion är osäker, den har benämnts tiondebod och under senare tid använts som sockenmagasin. Byggnaden har ett sadeltak täckt med enkupigt rött tegel. Den har på norra sidan en rundbågig portal med en medeltida omfattning av finhuggen kalksten. Dörrbladet är av trä med medeltida smide. Byggnaden används som förråd.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.