Stäng fönster Norrköping kn, JONSBERG 4:2 JONSBERGS KYRKA

Beskrivning
Det finns inga säkra uppgifter om när det första kapellet uppfördes vid Jonsbergs säteri. Det äldsta kända träkapellet på platsen härstammar dock sannolikt från 1500-talet. Den nuvarande kyrkan, som är belägen i direkt anslutning till Jonsbergs herrgårdsbebyggelse, uppfördes av timmer 1726. Kyrkan har en senbarock korsplan med rakslutet kor i öster, vapenhus i väster och sakristia på nordsidan. Huvudingången är via vapenhuset i väster. En större renovering utfördes 1904 av en av tidens ledande arkitekter, Carl Bergsten. Hans omgestaltning av kyrkorummet spolierades dock totalt efter en brand 1959. Kyrkan präglas idag, såväl interiört som exteriört, av den omfattande ombyggnad som utfördes efter branden under ledning av arkitekt Kurt von Schmalensee. De panelklädda fasaderna är rödfärgade och det valmade taket täckt med kopparplåt.
KYRKOGÅRDEN Klockstapeln är mycket ålderdomlig och lär vara uppförd redan 1692. Gravkapellet på kyrkogårdens sydvästra del uppfördes 1932 efter ritningar av byggnadsingenjören G Hellström på Gottenvik. Det uppfördes med vita spritputsade fasader för att samspela med kyrkobyggnadens dåvarande utseende. Interiören är stramt genomförd med enkla geometriska mönster, sannolikt också den i samklang med Carl Bergstens omgestaltning av kyrkorummet. Beskrivningen kompletteras efter genomförd kyrkogårdsinventering