Stäng fönster Jönköping kn, MULSERYD 2:1 MULSERYDS KYRKA

Beskrivning
Träkyrkan ligger med koret åt öster i den södra delen av en nära kvadratisk kyrkogård som sluttar svagt åt detta håll. Kyrkogården begränsas i väster av en kallmur av gråsten och i söder av en stödmur, tillkomna vid utvidgningen 1882. Längs alla sidor - utom den västra - löper sentida, obehandlade trästaket. Kring södra halvan, som är kyrkogårdens äldsta del, är en obruten rad av lövträd, planterade 1886. I väster och öster, framför kyrkans gavlar, är ingångar som kantas av fyrkantiga grindstolpar i granit från 1869. Deras smidda pargrindar med lövdekor är avhängda och står lutade mot muren i väster. Kyrkogården genomkorsas av rätvinkliga grusgångar. Gravarna ligger åtminstone i den norra hälften i nord-sydliga rader. Söder om kyrkan finns inga gravvårdar. Sydväst om vapenhuset finns dock en gravkammare under marken, vilken innan 1793 låg inom kyrkan. Vid muren väster om kyrkporten står åtta gravstenar från 1600-talet, flertalet med änglaflykter i krönen. Invid dessa är en rest porträttgravsten med vinkelbrutet krön. I vittrad relief skildrar denna Gustaf II Adolfs troman på Mulseryds schäferi, Jöns Månsson (död omkring 1640) och dennes maka Ingrid (död omkring 1647). Mot muren står fyra brottstycken av 1600-talsstenar lutade, bl.a. en tvillingsten. Nordost om kyrkan står tre stycken klöverbladskors i gjutjärn från 1800-talet. Ett fåtal gravar i nordost har stenram och grusad yta.