Stäng fönster Norrköping kn, Å-ÅKERBY 1:2 Å KYRKA

Beskrivning
Å är en medeltida socken. Den medeltida kyrkan står kvar som ruin, ca 1, 5 km söder om nuvarande kyrkan som uppfördes 1845-46 i gråsten och tegel efter ritningar av arkitekt Jacob Wilhelm Gerss och med Jonas Jonsson som byggmästare. Nya kyrkans planlösning är ett rektangulärt långhus med kor i samma bredd och en absidformad sakristia i öster bakom koret. Torn i väster med dubbla lanterniner, där den övre lanterninen är öppen och har ett krysstag som barriär. Kyrkan är i huvudsak oförändrad sedan byggtiden och har en nyklassicistisk utformning. Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar och rusticeringar, allt avfärgat i brutet vitt. Sadeltaket är täckt med svartmålad plåt. Rundbågiga fönster med bågar i gjutjärn. Ingång i väster genom tornet och dessutom finns en nord- och en sydportal omgivna av rusticerade mittrisaliter. Kyrkorummet har ett putsat tunnvalv och ingen direkt markering mellan långhus och kor. Färgsättningen är i dag huvudsakligen ljust grå. Invid kyrkan finns prästgård, f d skola och kommunalhus.Socknen
Å är en medeltida socken och skrevs 1377 Aa. Den ligger inom Östergötlands odlingsbygd på Vikbolandets västra del och gränsar i söder till Slätbaken. Bland förhistoriska lämningar märks en stenåldersboplats och ett stort gravfält från yngre järnåldern, båda i närheten av den medeltida kyrkan i socknens södra del. Terrängen är bergig vid stränderna och i övrigt slättlandskap med en del kullar. Jordbruk har varit den huvudsakliga näringen och fiske har bedrivits i Slätbaken. På gården Rings marker söder om den medeltida kyrkan har det funnits järn- och koppargruvor. I en av koppargruvorna gjordes tillfälliga brytningar så sent som 1869/70. Större gårdar i socknen är Lundby säteri och Rings gård.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger i höjdläge i en öppen odlingsbygd. I norr är det åkermark fram till landsvägen. På andra sidan vägen finns en del bebyggelse, bl a en f d lanthandel. Väster om den grusade vägen till kyrkan och kyrkplanen ligger f d prästgården. Bostadshuset är troligen uppfört under andra delen av 1700-talet och består av två våningar under ett brutet tak täckt med röd bandplåt. Fasaderna är spriputsade och avfärgade i vitt. Mot söder finns en öppen veranda. Huset omges av en trädgård med fruktträd i norr och vid gårdsplanen i söder finns några uthus, även de ålderdomliga. Söder om trädgården ligger bl a ladugård och ett bostadshus från 1900-talet, båda rödfärgade. Sydväst om kyrkogården ligger f d kyrkskolan, senare samlingslokal, från 1870 byggd i 1 ½ våning. Fasaderna är klädda med grå eternitplattor, sadeltaket är täckt med tvåkupiga röda betongpannor och takfotstassarna är profilerade. Sockeln är av tuktad gråsten med markerade fogar. Söder om kyrkogården står det gamla kommunalhuset från omkring 1880. Byggnaden består av två våningar med ljusa slätputsade fasader. Sadeltaket är täckt med enkupiga röda tegelpannor. I dag finns det fler ingångar, bl a två i norr. Över dessa ligger ett profilerat överstycke. Öster om huset finns några rödfärgade uthus. På den häradsekonomiska kartan, 1868-1877, finns en skola på samma plats söder om kyrkogården.

Kyrkogården
Kyrkogården har en oregelbunden utsträckning och omges av en stödmur samt trädkrans. Ingångar finns i väster och söder med grindar i järnsmide. De är troligen från kyrkans tillkomsttid och dekorerade bl a med bågmönster. I anslutning till muren i nordväst och delvis på muren finns ett gravkapell som enligt en inskription ovanför dörren byggdes 1950. Fasaderna är spritpustade med slätputsade omfattningar och hörn, allt avfärgat i vitt. Topptaket är täckt med svartmålad skivtäckt plåt med jämna hakfalsar. Ett svartmålat träkors kröner taket. Gravkapellet saknar fönster. I söder finns en raksluten dubbeldörr med välvda lister runt dörrspeglarna, som troligen utgörs av träskivor. Dörren är grönmålad. I den gråmålade och slätputsade souterrängvåningen finns en ingång från norr med en pardörr klädd med skivor i rutmönster.