Stäng fönster Lidingö kn, LIDINGÖ 9:147 LIDINGÖ KYRKA

Omgivningen
Lidingö ligger i Stockholms innerskärgård mellan Askrikefjärden, Lilla Värtan och Höggarnsfjärden. Lidingö kyrka är belägen på en höjdsträckning längst in i Kyrkviken med ett centralt läge på ön. Kyrkan nås från väster via Kyrkvägen och Kyrkallén som ansluter till kyrkbacken framför kyrkans entré. På andra sidan Kyrkvägen ligger S:ta Annagården med församlingsexpedition. Väster om kyrkan ligger Hersby med stora villor på trädgårdstomter från det äldsta av Lidingö Villastad. Söder om kyrkan ligger Hersby Gärde med radhusområde från slutet av 1940-talet, ritade av arkitekterna Ancker, Gate och Lindegren. Norrut ligger Kyrkviken med Lidingövallens idrottsplats och båthamn. Österut längs Ekholmsnäsvägen och Kyrkviken sträcker sig ett friluftsområde med motionsslingor och slalombacke.

Anläggningen
Den äldsta delen av kyrkogården omges av en bogårdsmur tillkommen 1755 med partier av muren bevarad. Runt kyrkogården planterades 1810 en s k stomplantering med 30 lindar av vilka 24 hamlade lindar ännu står kvar. 1854 utvidgades kyrkogården åt söder och öster vars gräns markeras av de yngre lindarna. Två år senare ersattes den västra bogårdsmuren av ett smidesstaket med grindar mitt för kyrkans ingång. Staketet var inköpt från Ulriksdals slott. Framför kyrkans västfasad och grindarna finns en kyrkplan som begränsas av vinkelställda kallmurar, troligen uppförda 1818. Från den tiden finns ringar i muren där hästarna bands. Vid sidan om grinden hänger den gamla fattigbössan av järn, skänkt 1823 av Carl Lindbom på Hersby.

Kyrkogårdens äldsta bevarade gravsten är från 1756. Söder och öster om kyrkan finns familjegravar med för sin tid typiska resta stenar eller liggande stenhällar.Norra sidan kom i bruk senare och har en mer enhetlig utformning. Förutom lindar består växtligheten av björk, syren och ek.

En mer omfattande utvidgning av kyrkogården öster om kyrkan var klar 1909. Runt området planterades granhäck. 1914 utvidgas kyrkogården med en terrass, planerad av arkitekt Gustaf Améen, där gravkvarteren är mera enhetligt formade. Här ingår en viloplats med träd runt en damm. Nästa utbyggnad sker på 1930-talet med tydlig inspiration från profana slottsparker. Kyrkogården har senare utvidgats med nya områden 1945, 1952, 1965 och 1977. Lidingö kyrkogård visar en kyrkogårdshistoria som spänner över snart 300 år.

Kyrkobyggnaden
Lidingö kyrka är orienterad i öst-västlig riktning. Långhuset, uppfört av gråsten med rektangulär planform, följer traditionen i de senmedeltida uppländska gråstenskyrkorna. Gavelröstena är upptill murade i tegel liksom muröppningar för upptagna eller förstorade fönster på långhusets nord- och sydsida. Sakristian och koret är murade i tegel. Ett längsgående tunnvalv i trä är välvt över kyrkorummet.