Stäng fönster Sigtuna kn, SIGTUNA 2:41 MARIAKYRKAN

Beskrivning
Klockstapeln, uppförd år 1608, står på Klockbacken, utom synhåll från kyrkan. Den har panelade, rödfärgade fasader förutom den snett utställda sockeln som är svarttjärad. Taket täcks av en svängd, spåntäckt huv.

Kyrkogården omgärdas av kallmurade bogårdsmurar, tuijahäck och låg häck.

Kyrkogården är gräsbeväxt med grusade gångar. De äldsta gravvårdarna märks främst i den syd-västra delen av kyrkogården. Kyrkogårdens norra och nord-västra del är något yngre med raka gångsystem och gravvårdar i rader. På kyrkogården märks fler grusade gravplatser. Den under 1950-talet utvidgade delen av kyrkogården åt norr är häckomgärdad med gravar i rader med låga häckomgärdningar.

Entré till kyrkogården sker genom en putsad stiglucka i söder, genom en öppning i muren i väst, till Olofsgatan, med grindstolpar av sten och järngrindar eller på grusad gångväg genom en öppning i häcken i öst.

Kyrkogården är väl beväxt av träd. En ofullständig trädram löper längs med kyrkogårdsmuren vid Olofsgatan och längst med en del av muren i söder. Med utgångspunkt från kyrkans västportal löper grusade gångar omgivna av alléträd till stigluckan och till entrén vid Olofsgatan.

På kyrkogården, vid Olofsgatan, ligger S:t Olofs kyrkoruin, en romansk gråstenskyrka uppförd under 1100-talet, lämnad att förfalla efter reformationen. Övriga byggnader är ett vitputsat gravkapell med pyramidformat tak uppfört år 1757 och ett bårhus uppfört år 1948.

Söder om kyrkan ligger en gräsbeväxt plan med en låg mur längst med Prästgatan. Här är en häckomgärdad minneslund anlagd och år 1975 uppfördes, i hörnet Olofsgatan-Prästgatan, en församlingsbyggnad. Planen grävdes delvis ut under 1950-talet och flertalet grunder efter klosterbyggnaderna konstaterades. Det finns anledning att förmoda att ytterligare husgrunder och andra medeltida lämningar döljer sig under marken. Delar av klostrets grundmurar har här markerats i marken med stenläggningar.