Stäng fönster Stockholm kn, HARSPRÅNGET 1 VÄSTERLEDSKYRKAN

Omgivningen
Västerledskyrkan ligger i Äppelviken i Västerort. Den omgivande bebyggelsen utgörs huvudsakligen av villor byggda på 1920-och 30-talet. Genomfartsvägen Västerled, som går strax nedanför kyrkan, är delvis kantad av mindre flerfamiljshus från samma tid. Väster om Västerledshöjden, på vilken kyrkan är belägen, ligger Stora Mossens idrottsplats. Strax intill ligger en radhuslänga, uppförd på 40-talet i Småstugebyråns regi. Inte långt från kyrkan ligger även kvarteret Drivbänken från 1919, ett tidigt exempel på svenskt radhusbyggande med stora arkitektoniska kvaliteter. Stadsplanen följer terrängen, som är något kuperad. Under sommarhalvåret präglas området av lummig grönska.

Anläggningen
Kyrkan är belägen på Västerledshöjden, en klippig kulle med mycket grönska. Detta gör att kyrkan, trots att den är placerad "mitt i byn", ligger avgränsad från den omgivande bebyggelsen och också är svår att upptäcka för en annalkande besökare. En asfalterad väg och granittrappor med gångar leder upp till kyrkobyggnaden. Vägen mynnar i en öppen plats i väster vid huvudentrén och väster därom tar ett grönområde med mycket tallar vid. I söder finns terrasser i natursten med planteringar.

Kyrkobyggnaden
Västerledskyrkan är utformad som en tvåskeppig basilika i öst-västlig riktning med ett lägre och smalare sidoskepp mot söder. Koret i öster avslutas med en svagt utspringande rundad absid. En lägre byggnadsvolym som rymmer sakristian skjuter ut mot norr. Som en korsarm mot söder ligger en församlingssal, den s k Birgittasalen, med en terrass i natursten. En låg tillbyggnad för skrudkammare, entré för funktionshindrade m m har förlagts till huvudskeppets norra långsida. Intill huvudentrén i väster reser sig, i byggnadens sydvästra hörn, det 25 m höga kyrktornet. Stommen är av tegel.