Stäng fönster Stockholm kn, GAMLA ENSKEDE 4:1 ENSKEDE KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger "mitt i byn", omgiven av villabebyggelse från åren omkring 1910. Något kvarter sydväst om kyrkan finns några av Sveriges första radhus från 1908-09 och i nordost, strax ovanför Trappvägen, ligger Enskede församlingshus uppfört på slutet av 1940-talet.

Anläggningen
Kyrkobyggnaden är placerad på en liten höjd mitt i den s k Kyrklunden. En asfalterad uppfart från Björkvägen i öster leder upp till huvudentrén i norr. Gräsmattor omger byggnaden, mot söder med en hel del buskar och sly som förstärker intrycket av baksida. Höga furor och björkar ramar in kyrkobyggnaden.

Kyrkobyggnaden
Enskede kyrka består av ett rektangulärt långhus med ett smalare, rakavslutat kor i öster. I Bergstens ursprungliga ritningar var byggnaden orienterad med koret i väster men vid uppförandet spegelvändes ritningarna med en traditionell korplacering i öster. Genom att terrängen är sluttande är kyrkan högre i öster med sakristian placerad under koret med entré från markplanet. Huvudentrén finns i norr. Den ursprungliga vaktmästarbostaden på våningen över samlingssalen i väster fungerar numera som församlingslokaler. Kyrkans stomme är av tegel.