Stäng fönster Stockholm kn, ORGELBYGGAREN 1 MÄLARHÖJDENS KYRKA

Omgivningen
Mälarhöjdens kyrka ligger i Mälarhöjden, en villastadsdel i Stockholms sydvästra förorter. Den är placerad högt uppe i branten på ett berg, ovanför Mälarhöjdens T-banestation, varifrån man har en milsvid utsikt över bl a Mälaren. Kyrkan har ett centralt läge i stadsdelen, "mitt i byn", omgiven av villabebyggelse från olika tider av varierad karaktär.

Anläggningen
Kyrkobyggnaden har med sin placering uppe på ett berg ett mycket fritt läge. Som fotgängare kan man ta sig direkt upp till kyrkan via branta trappor nerifrån Slättgårdsvägen medan bilister måste köra runt för att komma till Sporrgränd, en återvändsgränd som slutar uppe på höjden med Mälarhöjdens kyrka. Den sekundära tillbyggnaden är placerad i branten mot kyrkans östra fasad. Kyrkobyggnaden är omgiven av naturmark förutom den lilla platsen framför den nuvarande huvudentrén, som är stensatt. Här står en skulpturalt formad granitbrunn, Livsträdet, utförd av Håkan Bonds (f 1927).

Kyrkobyggnaden
Mälarhöjdens kyrka är en enskeppig kyrka, placerad i nord-sydlig riktning med ett rakavslutat kor i söder och ett litet klocktorn, vidbyggt i sydost. Den entré som är placerad på långhusets västfasad var den ursprungliga huvudentrén, som via ett vapenhus leder direkt in i kyrkorummet. Idag nyttjas ingången till tillbyggnaden för församlingslokaler också som entré till själva kyrkan. Kyrkans stomme är av tegel.