Stäng fönster Stockholm kn, GIPSEN 1 VANTÖRS KYRKA

Omgivningen
Vantörs kyrka ligger i Högdalens centrum, söder om Stockholms innerstad. Stadsplanen för centrumanläggningen är ritad av Sven Markelius och fastställdes 1958. På ett tidstypiskt sätt drogs tunnelbanan fram under centrumbebyggelsen för att fortsätta i ytläge. I centrum byggdes 1-2-våniga byggnader med butiker, kontor, idrottshall, skola och ett 13 våningar högt bostadshus som markerar centrum. Kyrkan ligger i fonden av Högdalsgången, det centrala gångstråket som delvis blev glastäckt 1995. Närmast öster om kyrkan ligger en av centrumbyggnaderna (tidigare varuhuset Tempo) och Högdalsplan, ett torg belagt med smågatsten, mönsterlagt i grått och vitt. Norr om kyrkan ligger f d Högdalens skola byggd 1957-59 efter ritningar av Carl Nyrén. Den tvåvåniga, putsade byggnaden upphörde att vara skola 1975. Väster om kyrkan, på en högre nivå än Högdalsplan, sträcker sig Önskehemsgatan med f d Högdalens sjukhus på andra sidan gatan.

Anläggningen
Kyrkotomten är obetydligt mycket större än kyrkobyggnaden. Intill kyrkans västfasad är den planterad med buskar och i söder leder en trappa ned från Önskehemsgatan till det gångstråk som leder fram till Högdalsplan. Gångstråket utgår från en öppen plats planterad med formklippta träd intill kyrkans sydfasad. Även i norr leder en trappa från Högdalsplan upp till Önskehemsgatan.

Kyrkobyggnaden
Vantörs kyrka är en anläggning i två plan där det övre rymmer kyrkorum, sakristia, kapell, samlingssal och kapphall. Entréer på detta våningsplan finns i väster och sydväst. Tomten lutar kraftigt från väster ner mot öster där en entré från Högdalsplan leder in till bottenplanet där fler församlingslokaler finns. Över detta entréparti reser sig kyrktornet. Den del av byggnaden som innehåller kyrkorummet reser sig över de omkringliggande lokalernas lägre byggnadsdelar. Dessa bildar tillsammans en oregelbunden planform med flacka takfall vinklade åt olika håll. Kyrkan är byggd av tegel och betong.