Stäng fönster Stockholm kn, LÄDERKANONEN 3 HEDVIG ELEONORA KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger i Stockholms innerstad, på Östermalm. Stadsdelen är bebyggd med flerfamiljshus från 1800-talets senare del, ofta med en rik putsarkitektur. Gatunätet är utformat i ett strikt rutnät på 1640-talet. Direkt söder om kyrkan ligger Artillerigården, nuvarande Armémuseum, uppförd på 1760-talet och påbyggd under sent 1800-tal. Väster om kyrkan ligger Östermalmstorg med sin stora gatstensbelagda yta där torghandel och serveringar finns. Torget lades ut som en central plats redan i 1640-talets stadsplan för Ladugårdslandet.

Anläggningen
Kyrkogården började användas omkring 1670 då den tillfälliga träkyrkan byggdes. Söder om den nuvarande kyrkogården (bl a i kvarteret Kyrkogården) låg sedan tidigare en begravningsplats för amiralitetets manskap och deras anhöriga. Kyrkogården är omgärdad av ett gjutjärnsstaket från 1900-talet med murade och putsade stolpar emellan. Grusade, svagt svängda gångar är dragna mellan kyrkan och de gråputsade portalerna i öster, väster och i norr med smidesgrindar med delvis förgylld dekor. Marken är gräsbevuxen och en trädkrans av lindar växer innanför staketet. Oregelbundet placerat växer många mycket stora lövträd, t.ex. ask, lind, alm och lönn. Flera äldre gravvårdar finns på kyrkogården varav flera är liggande. Söder om kyrkan finns en inhägnad liten lekplats.

Kyrkobyggnaden
Hedvig Eleonora kyrka är en oktogonal centralkyrka med kupolklätt centraltorn, krönt av en lanternin. Ingångar finns i söder, väster och norr. Den senare används som huvudingång. Koret är placerat i kyrkorummets östra del. Kyrkans stomme utgörs av murverk av tegel förutom ytterkupolen, vars stomme är av trä.