Stäng fönster Stockholm kn, SÖDERMALM 7:48 S:TA MARIA MAGDALENA KYRKA

Omgivningen
Maria kyrka ligger centralt i Stockholm, på Södermalm, direkt söder om ett stort gatustråk, Hornsgatan. Norr om Hornsgatan sträcker sig Hornsgatspuckeln med låga, putsade bostadshus från 1700-talet. Väster och söder om kyrkogården ligger flerfamiljshus i 5-7 våningar byggda mellan 1890- och 1970-talen. Två av byggnaderna i söder är uppförda av församlingen 1902 respektive 1940 och innehåller pastorsexpedition, församlingssal och bostäder. I öster ligger kommunförbundets kontorshus byggda under 1960-talet.

Anläggningen
Kyrkogården har varit i bruk sedan 1350-talet då en kunglig donation bestämde att ett begravningskapell skulle placeras här. Omkring 1640 utvidgades området något åt norr. Då Hornsgatan breddades och sänktes 1904 minskades ytan igen och kyrkogårdens norra sida fick en hög terrassmur av sten mot den gatan. Utmed kyrkogårdens södra gräns ligger gravkor byggda mellan 1709 och 1777. De sträcker sig på båda sidor om trappan upp till Kvarngatan och är snarlika med putsade murar uppdelade av pilastrar med putsade bågar emellan. Dörrarna har dekorativa smidesgaller. I sydväst ligger ett begravningskapell byggt 1929. L I Wahlman, som ritat byggnaden, hade som förebild det materialhus från 1700-talets mitt som tidigare stod på platsen. I byggnadens västra hälft finns ett tunnvälvt kapellrum. De äldsta gravvårdarna på kyrkogården är från 1700-talets början, några från 1800-talets början är formade som kolonner. Kyrkogården har stenbelagda gångar. På var sida om de två gångar som sträcker sig från kyrkogårdens sydvästra del och fram till kyrkan växer lindar i alléer. I väster ligger en cirkelformad urngravplats från 2002 med plats för namninskriptioner i granit. Förutom ett gjutjärnsstaket omgärdar stora lövträd kyrkogården och skapar en avskild plats mitt i storstadens vimmel.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med ett tresidigt avslutat kor i öster och torn och huvudingång i väster. Planen är korsformig med ett enskeppigt kyrkorum där de breda korsarmarna i söder och norr har entréer. Tornet står något snett i förhållande till kyrkans mittaxel. Kyrkan har en stomme av tegel.