Stäng fönster Stockholm kn, MIDGÅRD 10 S:T MATTEUS KYRKA

Omgivning
Kyrkan ligger i Vasastaden i Stockholms innerstad. Stadsdelen präglas av stenstadens rätlinjiga gatunät och kvarter med femvåniga flerfamiljshus, de flesta uppförda under perioden 1900-29. Vanadisvägen norr om kyrkan är utformad likt en mindre esplanad med trädplantering i ett gångstråk längs gatans mitt. Kyrkan ligger vid korsningen Vanadisvägen-Dalagatan. Här är bebyggelsen något indragen från de fyra kvarterens hörn, vilket bildar ett öppet gaturum med träd och buskar.

Anläggningen
Kyrkans tomt avgränsas mot granntomterna genom putsade tegelmurar. Två stickbågiga portaler i norr och väster leder in till gården bakom kyrkan. Ovanför den norra porten är ett kors omgivet av rosor uthugget i kalksten. Bägge portalerna har grindar i dekorativt smide. Gården är belagd med gatsten förutom en terrasserad del där gräs, träd och buskar växer.

Kyrkobyggnaden
Kyrkobyggnaden ligger orienterad efter gatunätet, i det närmaste i nord-sydlig riktning med den västra långsidan i gatulivet. I söder ligger koret intill det sidoställda kyrktornet, i norr leder en granittrappa upp till entrén till kyrkan och på bottenvåningen finns ingången till församlingslokalerna. Öster om byggnaden ligger den muromgärdade gården. Här skjuter ett kapell och ett trapphus ut från kyrkobyggnaden, vilket gör planformen oregelbunden. Kyrkan har en stomme av tegel.