Stäng fönster Stockholm kn, STÅNGKUSKEN 1 OLAUS PETRI KYRKA

Omgivningen
Olaus Petri kyrka ligger i stadsdelen Ladugårdsgärdet i nordöstra delen av Stockholms innerstad. Bostadsbebyggelsens funktionalistiska formspråk är inordnad i en stadsplan med monumentala drag med stora gräsytor, dammar och alléer. Så gott som all bebyggelse är uppförd under 1930-talet. Till undantagen hör husen i kvarteren närmast Olaus Petri kyrka, vilka är byggda under 1940-, 50- och 60-talen. Dessa är fyra till 6 våningar höga med putsade eller plåtklädda fasader. Norr om kyrkan ligger en militärstabsbyggnad i rött tegel. Närmast öster och söder om kyrkan ligger bostadsbebyggelsen Starrbäcks ängen från 1990-talet med sina ljust putsade fasader.

Anläggningen
Kyrkotomten utgörs av en gräsbeväxt förgård utmed Armfeltsgatan i öster samt inhägnade lek-, ute- och parkeringsplatser i väster. Dessa gränsar mot ett planterat gångstråk. Både längs gångstråket och på kyrkotomten växer stora knotiga ekar förutom buskar och mindre träd. En klockstapel av betong med tre kyrkklockor står på kyrktomtens nordvästra del. Alldeles nordost om kyrkan står ett högt kors av betong, målat i vitt.

Kyrkobyggnaden
Olaus Petri kyrka utgör den nordvästra delen i en något svängd, långsmal hyreshuslänga. Den femvåniga byggnaden ligger orienterad i nordväst-sydostlig riktning. Marken sluttar ner åt sydväst. Två tredjedelar av byggnaden innehåller bostäder medan den nordvästra delen rymmer kyrkan, församlingslokaler, församlingens förskola, gymnastiksal m.m. Kyrkans stomme utgörs av betong.