Stäng fönster Stockholm kn, STALLMÄSTAREN 1 OSCARSKYRKAN

Omgivningen
Oscarskyrkan ligger i Stockholms innerstad, i sydöstra delen av Östermalm där Storgatan och Narvavägen möts. Narvavägen var en av de breda trädplanterade esplanader som kom till under 1800-talets sista decennier och är tillsammans med den närbelägna Strandvägen en av stadens paradgator med sina monumentala bostadspalats från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Närmast österut ligger resterna av det gamla Fredrikshovs slott med anor från 1660- och 1770-talen. Västerut, på andra sidan Narvavägen, ligger de f d kasernerna och stall till Livgardet för häst från tidigt 1800-tal, sedermera Riksantikvarieämbetet, samt Historiska museet från sent 1930-tal. Precis norr om kyrkan, med adress Fredrikshovsgatan 3, uppfördes 1904-07 Oscars församlingshus ritat av arkitekterna J O Grundström och L Peterson. Det rymmer idag pastorsexpedition och tjänstebostäder. Tvärs över gatan ligger Oscars församlingshem, byggt 1933 med L I Wahlman som arkitekt.

Anläggningen
Kyrkotomten är femkantig och sluttar något mot söder. Kyrkobyggnaden ligger delvis något ovanför gatunivån på låga terrassmurar av granit med breda trappor av samma material som leder upp till kyrkan. Den södra trappan pryds av stora granitklot medan huvudtrappan i väster flankeras av pampiga gjutjärnskandelabrar med ljusglober. Marken kring kyrkan utgörs i huvudsak av gräsmattor med inslag av stenbeläggning. Intill kyrkan finns rabatter och i sydost står en stor kastanj. I nordväst finns en liten anläggning med en kryddgård, inramad av låga buxbomshäckar. I tomtens sydöstra hörn ligger Oscars Lillkyrka, ursprungligen uppförd som gravkapell 1903. Liksom kyrkan är den ritad av Gustaf Hermansson och har liksom denna en naturstensfasad. Lillkyrkan används numera för gudstjänster och förrättningar i mindre skala.

Kyrkobyggnaden
Oscarskyrkan är en treskeppig hallkyrka med två korta breda korsarmar i norr och söder samt rakavslutat kor i öster. Det åttio meter höga kyrktornet, som har en kvadratisk grundplan, är placerat i byggnadens sydvästra del. Fyra mindre torn, i vilka trappor är inrymda, kompletterar anläggningen. Huvudentrén ligger i väster, sakristian i en utbyggnad norr om koret och söder om detta är den s k Silverkammaren utbyggd. Stommen är av tegel.