Stäng fönster Stockholm kn, RÅDSTUGAN 2 STORKYRKAN (S:T NICOLAI KYRKA)

Omgivningen
Storkyrkan ligger i centrala Stockholm i Gamla Stan, strax intill Stortorget som under hela medeltiden och lång tid framöver utgjorde Stockholms verkliga hjärtpunkt kring vilket maktens boningar var lokaliserade. Förutom kyrkan låg här förr den gamla rådstugan, som på 1770-talet ersattes av Börshuset, och strax nordost om kyrkan låg slottet Tre Kronor på vars plats den nuvarande slottsanläggningen tillkom efter branden 1697. Slottet och Börshuset utgör än idag Storkyrkans närmaste grannar tillsammans med bostadsbebyggelsen längs Trångsund och Storkyrkobrinken. Många av dessa bostadshus har sitt medeltida murverk kvar men har fått sina fasadutformningar under 1600-, 1700- och 1800-talen. Det Oxenstiernska palatset med sin renässansfasad i fonden av Trångsund intar en särskild roll i miljön kring kyrkans västparti och huvudentré. Både Trångsund och Storkyrkobrinken är gator som haft samma sträckning sedan medeltiden. Öster om Storkyrkan ligger Slottsbacken, utlagd i samband med slottsbygget på 1700-talet och som platsbildning unik i Sverige. Storkyrkans östgavel utgör tillsammans med Desprez´ obelisk fonden i detta perspektiviska torgrum, som avslutas nere vid Skeppsbrokajen med Gustav III:s staty av Sergel.

Anläggningen
Till Storkyrkan hör den gård som ligger söder om kyrkan och norr om Börshuset, den gamla kyrkogårdens huvudområde. Den äldsta kyrkogården sträckte sig dock runt hela kyrkan. Vid 1600-talets slut var den begränsad till söder och väster. I väster avgränsades kyrkogården med en terrasserad mur och en monumental trappa mot Storkyrkobrinken, vilka revs 1816. Trappan flankerades, liksom de två övriga ingångarna till kyrkogården, av sandstensskulpturer på piedestaler. De sex skulpturerna föreställde Dygderna i form av kvinnofigurer. De äldsta tillverkades 1675 av Peter Schultz och föreställer Förnuftet och Den Gudomliga Kärleken. Kopior av dessa står nu vid gårdens västra ingång. Försiktigheten och Hoppet, skulpterade av Daniel Kortz 1702, stod vid den östra ingången men är numera placerade inomhus. De två sista saknas sedan länge. Mot Börshuset ligger i öster en f d likvagnsbod och i väster ett begravningskapell. Mellan dessa envåniga, putsade byggnader ligger en stor kryssvälvd likkällare under marken. I dag begränsas kyrkans gård åt öster och väster av murar klädda med röd sandsten och avtäckta med järnplåt. Järngrindarna är från 1700-talet. Marken är belagd med gatsten och större naturstensplattor närmast Börshuset. Plantering av kyrkogården skedde år 1701 och 1924. Nu finns planteringar med perenner och, mindre träd. Vid de båda utgångarna växer höga popplar.

Kyrkobyggnaden
Storkyrkan är en femskeppig hallkyrka med västtorn och rakt avslutat kor i öster. Planen har inte helt räta vinklar vilket troligen beror på det medeltida gatunät kyrkobygget fick rätta sig efter. Huvudentrén ligger i tornet men ingångar finns även på nordfasaden och på sydfasadens östra och västra del. Kyrkans stomme utgörs av tegel.