Stäng fönster Stockholm kn, NORRMALM 1:33 ADOLF FREDRIKS KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger i stadsdelen Norrmalm i centrala Stockholm som präglas av stenstadens täta bebyggelse med bostads-, kontors- och affärshus. Kvarteren närmast Adolf Fredriks kyrka har en blandad bebyggelse från tidigt 1800-tal till 1960-tal. I kvarteret nordväst om kyrkan (Grönlandet Norra) byggdes år 1800 ett bostadspalats åt bryggaråldermannen A Westman efter ritningar av C C Gjörwell. Det byggdes om 1865 till kontorslokaler. Direkt öster om kyrkan går Sveavägen, en av Stockholms huvudgator.

Anläggningen
I dag omfattar kyrkogården hela det kvarter kyrkan ligger i och begränsas av Adolf Fredriks kyrkogata, Holländargatan, Kammakargatan och Sveavägen. Kyrkogårdens många stora lövträd sätter sin prägel på miljön. Vissa är planterade i alléer och visar hur tidigare gångvägar har gått. 1860-talets en gång slingrande gångar har under 1900-talet ersatts med rätvinkliga grusgångar med gräsbevuxna runda ytor i vinklarna mellan kyrkans korsarmar. De större gångarna är belagda med plattor och platsen framför västportalen är belagd med gatsten. De flesta gravarna ligger innanför häckar i nordost och sydost. Många framstående personer ligger begravda på kyrkogården, bland dem stadsministrarna Olof Palme och Hjalmar Branting samt konstnären Tobias Sergel. I nordväst finns en minneslund med en vattenskulptur. I norr utmed Kammakargatan ligger det gamla skolhuset, ett putsat tvåvåningshus med tegelbelagt sadeltak och i sydväst finns ett gravkapell ritat av C N Söderberg. Runt kyrkogården löper ett enkelt järnstaket på en sockel av huggen sten.

Kyrkobyggnaden
Adolf Fredriks kyrka har en korsformig plan där de östra och västra korsarmarna är något längre än de övriga. Från korsmitten höjer sig ett kupolprytt torn. I den östra korsarmen ligger koret och sakristian. De övriga korsarmarna har alla entréer, den i väst är huvudingången. Kyrkan har en stomme av tegel, förutom tornet som har en konstruktion av trä.