Stäng fönster Umeå kn, NORRBYN 4:43 NORRBYSKÄRS KYRKSAL

Beskrivning
Någon kyrka fanns inte på Norrbyskär, och resorna till sockenkyrkan i Nordmaling var både långa och besvärliga. Särskilt pådrivande för en egen kyrka var de s.k. ”moabiterna”. Så kallades de många arbetare som flyttat till Norrbyskär från den nedlagda sågen i Mo. (Den skämtsamma benämningen kom väl främst efter hemortens namn men moabiterna var också ett folkslag som omnämns i Bibeln.) Följden blev att skolans samlingssal ganska snart kompletterades med ny inredning och blev kyrksal. Jordfästningar, vigslar och liknande skedde dock i Nordmaling, eller senare i Hörnefors församling som bildades 1913.

En klockstapel uppfördes ett trettiotal meter norr om västra flygeln 1928 – samma år som sågverksrörelsen nådde sin höjdpunkt med rekordproduktion. Stapeln är av bottnisk typ, sannolikt efter förebild från stapeln i Nordmaling. Den är uppförd i regelverks-konstruktion och klädd med stående brun panel. Takfallen är täckta av små brädspån. Klockvåningen är smyckad längst ner med en vitmålad platt balustrad och ljudöppningarna däröver är rektangulära, smyckade med kartuschformade listverk. Begravningsplats saknas.