Stäng fönster Stockholm kn, ORGELPIPAN 10 S:TA CLARA KYRKA

Omgivningen
Clara kyrka ligger mitt i Stockholms city, på Norrmalm. Merparten av bebyggelsen kring kyrkan tillkom i samband med den s k citysaneringen under 1950-, 60- och 70-talen. Då revs nästan all äldre bebyggelse och trafiken reglerades med trafikleder. De nya hus som byggdes kom att innehålla kontor, affärer och varuhus. Byggnaderna i kvarteren närmast kyrkan är byggda under perioden 1935-70. Undantag är församlingshuset på Klara östra kyrkogata som byggdes 1907-10 efter ritningar av arkitekten G R Ringström och Svenska Läkaresällskapets hus bredvid, ritat av Carl Westman och byggt 1904-06. Båda husen har mycket stora kulturhistoriska värden.

Anläggningen
Kyrkogården härstammar troligen från Klara klosters tid. Storleken har varit ungefär densamma sedan 1650-talet. På 1860-talet revs de murar och portaler med smidesgrindar som uppförts under 1600- och 1700-talen. Kvar från 1700-talet är de sex gravkor och en likvagnsbod som är byggda mot tomgränsen i söder. De är byggda av tegel och är putsade, liksom ett benhus och två gravkor byggda mot den norra tomtgränsen. Socklar, portalomfattningar och ornament är av sandsten. De svartmålade dörrarna är av järnplåt.

I söder ligger även ett gravkapell, byggt 1889 efter ritningar av arkitekten F G A Dahl (1835-1927). Det är putsat i gult med ett mittparti krönt av en kopparklädd kupol.

Utmed Klara Västra Kyrkogata ligger två äldre byggnader som vetter mot kyrkogården. Det södra är det gamla klockarbostället, byggt 1763 efter arkitekt J D Elfströms ritningar. Huset byggdes till norrut på 1850-talet. Byggnaden norr härom köptes av församlingen 1649 för att rymma skolverksamhet, Klara skola. Efter branden 1751 gjordes en genomgripande om- och tillbyggnad. Huset byggdes till även 1840. Den tvåvåniga byggnaden med brutet tak i söder uppfördes så sent som 1982-85.

Kyrkogårdens nuvarande plan med gångarnas läge är relativt oförändrad sedan 1846. Diagonala gångar bildar nästan en stjärna med kyrkan i centrum. På kyrkogården växer äldre och yngre lövträd på den gräsbevuxna marken. Bland gravvårdarna på kyrkogården finns många gravhällar och tumbor av kalksten från 1700-talet. Till de mer kända personerna som är begravda här hör Carl Michael Bellman som dog 1795. En minnessten, ritad av F V Scholander, restes över honom 1851 strax norr om västentrén till kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Clara kyrka har en korsformig plan med tresidigt kor i öster och torn med huvudentré i väster. I de relativt korta korsarmarna i norr och söder finns också entréer. Norr och söder om tornet ligger envåniga tillbyggnader. Utmed långhusets norra och södra fasader finns också tillbyggnader som bl a innehåller vindfång och sakristia. Kyrkan har en stomme av tegel.