Stäng fönster Upplands-Bro kn, HÅTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 HÅTUNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omgärdas av en bogårdsmur av vald och kluven gråsten. Muren är uppförd under perioden 1785-1803 och ersatte då en äldre mur omgivande en mindre kyrkogård än idag. I bogårdsmurens norra sträckning är ett runstensfragment inmurat som tidigare legat som tröskel i dörren mellan vapen- och långhus. Runt muren växter en trädkrans utgjord av främst stora lindar och lönnar varav en del troligen är planterade år 1851.

Bogårdsmuren har två ingångar. Ingången i norr är försedd med oputsade grindstolpar av tegel uppförda år 1849. Grindarna av järn är tillverkade av en smed vid namn Hjort i Uppsala samma år. Vid sidan av grindstolparna leder en gångtrappa i muren till kyrkgården som var avsedd att användas när grinden var låst. Ingången i söder utgörs av en stiglucka av tegel.

På kyrkogården finns ett flertal kvarvarande äldre gravvårdar omgärdade av stenram eller järnstaket.

Vid den östra bogårdsmuren är en minneslund anlagd år 2001. Minneslunden är lagd med smågatsten i en rundel omgiven av vintergröna växter.

Stigluckan i sydöstra hörnet är uppförd som avslutning på en omfattande reparation av den äldre bogårdsmuren under åren 1691-92.

Stigluckan är byggd av tegel med enstaka gråstenar i sockeln och på sidorna. Tegelmuren har blinderingar i form av horisontala band och rektangulära fält och avslutas upptill med en slätputsad och vitt avfärgad profilerad taklist. Ingången är korgbågig och portgången försedd med ett putsat och vitt avfärgat valv. Stigluckans tak har en karnissvängd form och är täckt med spån.

Portarna till stigluckan är på utsidan klädda med svarttjärad kraftig panel i rombiska fält. Portarna är försedda med vridna dörringar, möjligen av medeltida ursprung.

Klockstapeln ligger på en höjd en bit söder om kyrkan. Klockstapeln är uppförd under åren 1735-37 av en byggmästare vid namn Stenius och har en brädpanelad rödfärgad nedre del och svarttjärat torn. Taket utgörs av en spånklädd karnissvängd huv med lanternin och spira.