Stäng fönster Ystad kn, LÖDERUP 105:1 LÖDERUPS KYRKA

Kyrkomiljön
Löderups socken är belägen i Skånes sydöstra hörn och gränsar mot havet i söder och öster, där Sandhammarens sandmarker breder ut sig. Socknen är omnämnd i de skriftliga källorna 1383 som Ludathorp. Hagestaborgs gård är socknens större gård och Hagestad var redan under medeltiden en huvudgård, som ägdes av samma släkt som bland annat innehade Tosterup. Löderups kyrka är belägen söder om Löderups samhälle, vid vägkorsningen mellan vägarna mot Borrby i öster och Valleberga i väster. I söder går vägen mot havet och Löderups strandbad och i norr till samhället. Kyrkogården utvidgades norr om landsvägen i början av 1900-talet. Kyrkoanläggningen omges i söder av ett öppet odlingslandskap, som avgränsas i söder mot havet av Kåsebergaåsen.

Prästgården och församlingshemmet är belägna i direkt anslutning till kyrkogårdens västra sida. Prästgården finns utmärkt på äldre kartor från tidigt 1700-tal, men har sannolikt haft samma placering långt tillbaka. I dagens byggnader kan de äldsta delarna eventuellt härstamma från 1600-talet. Klockaregården flyttades vid enskiftet till sin nuvarande placering sydöst om kyrkan och har en mangårdsbyggnad av tegel från 1890-talet. Landsvägen gick tidigare söder om kyrkogården och den äldre vägsträckan är fortfarande kvar som en mindre brukningsväg. I vägkorsningen nordöst om kyrkoanläggningen finns flera generationer skolbyggnader, den äldsta från 1883, och utmed vägen i öster är Hagestad by belägen, vilken är en av Sveriges bäst bevarade radbyar.

När Ystad-Gärsnäs järnväg drogs förlades Löderups station norr om Löderups kyrkby, vilket resulterade i att ett nytt stationssamhälle växte fram runt stationen. Löderup fick status som municipalsamhälle 1927, vilket upplöstes redan 1958 och järnvägen lades ner 1970 och rälsen demonterades.

Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården där motiveringen är det öppna odlingslandskapet med förhistorisk brukningsmiljö och bosättningskontinuitet med medeltida kyrkor och sockencentrum som visar på byarnas betydelse i det forna agrarsamhället.

Löderups kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Löderup 44:1, Löderups bytomt och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Löderup 50:1 pest/kolerakyrkogård och Löderup 43:1 är utmärkt som plats med tradition. Löderups kyrkomiljö ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården Ingelstorp-Valleberga-Hagestad [M174] samt ingår i området Ingelstorp-Valleberga-Löderup-Hagestad som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Kyrkogården omges av en trädkrans och en mur av natursten i söder, i väster utgör en av prästgårdens längor gräns mot kyrkogården och på övriga sidor omges den av ett smidesstaket. Kyrkogården har flera ingångar, bland annat från parkeringen i öster. Från prästgårdstomten leder två grindar till kyrkogården, vilka utgörs av smidda järngrindar med årtalet 1805, vilka ska ha tillverkats av konstnären Ola Billgrens farfarsfar, som var smed i Löderup. Den äldre kyrkogården låg närmast kyrkan i väster. På 1830-talet utvidgades kyrkogården åt öster mot vägen mot Löderups strandbad. 1916 påbörjades anläggningen av en ny kyrkogård norr om vägen mot Valleberga. Den fick en strikt symmetrisk plan med en tydlig mittaxel och omgärdas av smidestaket. På kyrkogårdens södra del finns även en mycket gammal ek, som knyts till berättelsen om riddaren Jens Grim på Tosterup och prästmordet i Löderup.

Byggnader på kyrkogården
I anslutning till kyrkogården, strax söder om den södra korsarmen uppfördes i mitten av 1970-talet en personalbyggnad.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2014 en vård- och underhållsplan för Löderups kyrkogård, i vilken finns en detaljerad beskrivning och historik av kyrkogården.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Bevarandeprogram för byar i Ystads kommun. 1985
Fernlund, Siegrun, Kyrkor i Skåne, en kulturhistoria, Lund 1980.
Grandien, Bo, Drömmen om medeltiden, Carl Georg Brunius som byggmästare och idéförmedlare, Nordiska museets handlingar, 1974.
Göransson, Anna Maria, Jacob Kremberg och Lundaskolan, Hässleholm 1977.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Sundnér, Barbro, Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne. Svensk Nationell Datatjänst.
Underhållsplan för Löderups kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2005-11-18.