Stäng fönster Ystad kn, VALLEBERGA 198:1 VALLEBERGA KYRKA

Kyrkomiljön
Valleberga är en medeltida socken och det äldsta kända skriftliga belägget är från 1167 då den omnämns som Walleberge. Socknen är belägen ca 15 km öster om Ystad och ingår naturgeografiskt i det område som tillhör Södra Skånes slättbygder. Inom socknen ligger även Fröslövs by och Kåseberga by och hamn. Socknen gränsar i söder mot havet och Kåsebergaåsen med landets största skeppssättning Ale stenar. Området är mycket fornlämningstätt med ett flertal väl synliga bronsåldershögar söder om kyrkbyn.

Valleberga kyrkby ligger utmed vägen mellan Ingelstorp och Löderup, vid vägkorsningen mot Hedvigsdal i norr och mot Peppinge och Kåseberga i söder. På äldre kartor innan skiftena genomfördes framgår det att Valleberga har varit en ovanligt lång radby med gårdarna placerade framför allt norr om landsvägen. Byn enskiftades 1818 och majoriteten av gårdarna flyttades ut från radbyn. Öster om kyrkan och vägen mot Hedvigsdal ligger en före detta skolbyggnad från 1875, vilken utgörs av en lång tegellänga.

Ystad-Gärsnäs järnväg anlades i norra delen av socknen 1893–1894 och stationen fick namnet Hedvigsdal då den anlades åt Hedvigsdals gård. Hedvigsdal anlades som en så kallad plattgård under Tosterups slott. Öster om Hedvigsdals gård utmed vägen mot Kåseberga låg flera byggnader i den lilla byn Peppinge som be boddes av gårdens arbetare. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården där motiveringen är det öppna odlingslandskapet med förhistorisk brukningsmiljö och bosättningskontinuitet med medeltida kyrkor och sockencentrum som visar på byarnas betydelse i det forna agrarsamhället.

Valleberga kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Valleberga 142:1, Valleberga bytomt och en sannolikt medeltida gravsten, som förvaras i kastalens bottenvåning, finns upptagen som övrig kulturhistorisk lämning Valleberga 21:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.
Valleberga kyrkomiljö ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården Ingelstorp-Valleberga-Löderup-Hagestad [M174] samt ingår i ett område Ingelstorp-Valleberga-Löderup-Hagestad som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Kyrkogårdens äldsta delar utgörs av dagens östra kvarter. Kyrkogården utvidgades i slutet av 1800-talet mot väster till sin dubbla storlek och omgärdas av ett gjutjärnstaket med nygotiska former, sannolikt tillkommit i samband med utvidgningen. I söder och öster omges den av en trädrad med hamlade lindar och i väster av oxlar. Den äldre huvudentrén är från landsvägen i söder genom en dubbelgrind i gjutjärn, en liknande ingång finns även i öster. Från parkeringen i nordöst finns en dubbelgrind av järnsmide. Kyrkogården har breda grusade gångar och den äldre östra delen domineras av grusade gravplatser omgärdade av stenramar och buxbomshäckar. Gravplatsernas vanligaste titel är lantbrukare, vilket vittnar om sockens långa tradition med jordbruksnäring. På kyrkogården finns flera gravplatser med titlar som fiskare och fiskhandlare, av vilka flera har anknytning till fiskeläget Kåseberga.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens nordöstra hörn finns en personalbyggnad med vitputsade fasader under sadeltak täckt med rött enkupigt tegel.
Regionmuseet Kristianstad upprättade 2015 en vård och underhållsplan för Valleberga kyrkogård, i vilken finns en detaljerad beskrivning och historik av kyrkogården.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Bevarandeprogram för byar i Ystads kommun. 1985.
Fernlund, Siegrun, Kyrkor i Skåne, en kulturhistoria. Lund 1988.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Sundnér, Barbro, Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne. Svensk Nationell Datatjänst.
Underhållsplan för Valleberga kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2006-06-28.
Valleberga kyrka – Anläggande av ramp. Antikvarisk medverkan. Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2017:23
Valleberga kyrka, Löderups församling, Svenska kyrkan.
Vård- och underhållsplan för Valleberga kyrkogård. Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2015:26