Stäng fönster Piteå kn, ÖJEBYNS KYRKOVALL 1:1 PITEÅ LANDSFÖRSAMLINGS KYRKA (ÖJEBY KYRKA)

Beskrivning
Den gamla kyrkogården har numera fått parkkaraktär, med höga barr-och lövträd mot klippta gräsytor och grusade gångar, men enstaka gravvårdar i sten och gjutjärn finns kvar. Kyrkotomten inramas av en kallmurad, huggstensmur med torvhätta och kraftiga förkroppningar mot tre av de fyra grindhålen. Den fjärde ingången leder genom en stiglucka i gråsten och mexitegel. Alldeles nära södra korsarmen står det korsröstade klocktornet med nakna gråstensmurar och antydan till spetsbågar i portaler och ljudöppningar. Tornet vars ursprungliga funktion är omtvistad, byggdes i mitten av 1400-talet och höjdes på 1600-talet. Vid murens NV hörn står en rödfärgad likbod av äldre datum, bredvid den plats som en gång var avsedd för dem som begravdes i tysthet.