Stäng fönster Älvdalen kn, ÄLVDALENS KYRKBY 23:6 ÄLVDALENS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkotomt med en kyrkogård och en kyrka. Samt finns ytterligare två kyrkogårdar i anslutning till kyrkotomten/kyrkan.

Den äldsta kyrkogården är anlagd på kyrkotomten innanför stenmuren; öster, norr och söder om kyrkan. Denna del har få och utspridda gravvårdar. I den östra delen ligger en upphöjd rad med äldre gravhällar, ett flertal från 1600-talet, vilka troligen legat i kyrkorummet i den gamla kyrkobyggnaden. Intill tornets norra sida ligger en gravplats inhägnad med gjutjärnsstaket, som utgör familjegrav efter brukspatron Albert Göthe, avliden 1851. Enstaka nyare gravplatser förekommer också inom kyrkotomten. I övrigt är denna planterad med björkar och andra äldre träd, i söder mot muren finns en högre häck. Marken kring gravarna är belagd med gräsmattor som genomkorsas av grusgångar.

Begravningsplatsen utökades 1905 västerut, nedanför tornet på andra sidan landsvägen där ett område iordningställdes för ändamålet. Västra kyrkogården är anlagd med jämna kvarter som understryks av häckar och delas genom grusgångar. Den avgränsas i utkanten av lövträd och är till sin karaktär parkliknande.

Östra kyrkogården, som sträcker sig på en höjd öster om kyrkotomten och prästgården, utgör den senaste etappen i begravningsplatsens utveckling. Den anlades på 1950-talet och dit för-lades ett gravkapell och bårhus som uppfördes samtidigt, strax sydost om kyrkotomten. Östra kyrkogården har karaktär av naturtomt med många lövträd.