Stäng fönster Ystad kn, HÖRUP 71:1 HÖRUPS KYRKA

Kyrkomiljön
Hörup är en medeltida socken och området är fornlämningsrikt med bland annat boplatser från sten- och järnålder, vilket indikerar en lång bosättningskontinuitet. Hörup omnämns 1145 som Hyatorp i de skriftiga källorna. Hörups kyrka är högt belägen på Hörupsåsen, på den s k Hörups kyrkbacke, norr om Löderups samhälle och några kilometer väster om Borrby i ett lätt kuperat öppet odlingslandskap. Hörup ingår naturgeografiskt i det område som tillhör Södra Skånes slättbygder.

Väster om kyrkan är gården Gyllerup belägen, vilken är känd i de skriftliga källorna sedan 1372. Gårdarna i Hörups by har före skiftena framför allt varit belägna söder om kyrkan och landsvägen mot Borrby. När Ystad-Gärsnäs järnväg drogs förlades Löderups station norr om Löderups kyrkby, vilket resulterade i att ett nytt stationssamhälle växte fram mellan de båda kyrkorna. Direkt utanför kyrkogårdsgrindarna i väster går en äldre sträckning av den gamla landsvägen mot Örums by.

Hörups kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Hörup 10:1, Hörups bytomt och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen. Hörup kyrkomiljö ingår i området Ingelstorp-Valleberga-Löderup-Hagestad som är utvärderat som Särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogram för Skåne, framtaget av Länsstyrelsen.

Kyrkogård
Kyrkogården omgärdas av ett smidesstaket samt i vissa delar av en trädkrans av hamlade lindar med den äldre huvudingången till kyrkan och kyrkogården i väster genom smidesgrindar. Kyrkogården har utvidgats i etapper, 1886 mot norr och då sattes det nuvarande smidestaket upp. På grindstolparna i väster finns årtalet 1889 inhugget. 1913 upprättade trädgårdsmästare A Edelsthen, Malmö ett förslag till ny kyrkogård på ett 1911 inköpt markområde söder om kyrkan. Den nya kyrkogården, som invigdes 1915, blev mycket uppmärksammad genom sin påkostade parkkaraktär. På den södra delen finns två överbyggda brunnar i sandsten utformade som ekotempel. 1936 tillkom en urnterrass efter ritningar av arkitekt Harald Wadsjö. I söder tillkom smidesstaket och grindarna 1914 i samband med utvidgningen av kyrkogården, vilket årtal också finns återgivet på grindstolparna. Från den södra ingången löper en brant trappa upp till kyrkan. En ny ingång finns numer även i norr med grindar från 1960. Kyrkogårdens äldsta delar utgörs av området närmast kyrkobyggnaden i söder, norr och väster. Det har bevarat en äldre struktur med symmetriskt anlagda grusade gångar. Lantbrukare dominerar som titlar på gravplatserna, men även hantverkartitlar samt titlar med anknytning till Gyllerups säteri. Närmast kyrkan finns stensatta partier med storgatsten och grusade gångar.

Byggnader på kyrkogården
Vid kyrkogårdens västra sida finns en äldre byggnad uppförd i rött tegel med granitsockel och spetsbågiga fönsteröppningar med rödmålade gjutjärnsfönster. Den används idag som personal- och förrådsbyggnad. I anslutning till kyrkogårdens nordöstra sida och parkeringen är ett bårhus beläget. Det uppfört 1959 efter ritningar av Eiler Graebe, med vita slätputsade väggar under brant tegeltäckt sadeltak. Gavelröstet mot väster bärs upp av fyra smala kolonner med öppen förhall och indragen entré.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2015 en vård- och underhållsplan för Hörups kyrkogård, i vilken finns en detaljerad beskrivning och historik av kyrkogården.

Källor och litteratur
Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria. Riksantikvarieämbetet 2008.
Grandien, Bo, Drömmen om medeltiden. Carl Georg Brunius som byggmästare och idéförmedlare, Nordiska museets handlingar, 1974.
Göransson, Anna Maria, Jacob Kremberg och Lundaskolan, Hässleholm 1977.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Malmström, Krister. Kyrkornas arkitekter. Förteckning över kyrkoarkitekter verksamma inom Svenska kyrkan 1860–1930. Raä 1991.
Sundnér, Barbro, Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne. Svensk Nationell Datatjänst.
Underhållsplan för Hörups kyrka, Ponnert Arkitekter AB, 2005-12-08.