Stäng fönster Stockholm kn, FÖRSAMLINGSHUSET 6 MARIEHÄLLSKYRKAN

Omgivning
Mariehällskyrkan ligger i Mariehäll, nordväst om Stockholms innerstad, strax intill Bromma flygplats och på gränsen till Sundbyberg. Dess centrala läge i stadsdelen och monumentala placering visar på den vikt byggnaden tillmättes trots att den inte ursprungligen uppförts som kyrka. Den är belägen söder om den idag hårt trafikerade Bällstavägen, väl indragen men ändå synlig för förbipasserande. Partiet strax norr om Bällstavägen är obebyggt, därefter tar industribebyggelse över. Villor och några mindre flerfamiljshus av skiftande karaktär och ålder omger kyrkobyggnaden i väster, söder och öster.

Anläggning
Kyrkan ligger uppe på en terrassering i södra delen av en stor öppen gräsklädd yta, som i norr når ända fram till Bällstavägen. (Efter inventeringstillfället har en envånig daghemsbyggnad uppförts intill vägen.) En häck och höga träd markerar kyrkotomtens gränser. Ursprungligen var kyrkotomten omgiven av ett traditionellt spjälstaket. Söder om och bakom byggnaden finns en fruktträdgård.

Kyrkobyggnaden
Mariehällskyrkan är inrymd i västra delen av en rektangulär tvåvåningsbyggnad, vars yttre mera har karaktären av en profan monumentalbyggnad eller pampigt bostadshus än av kyrka. I byggnadens mitt ligger församlingslokaler och i östra delen och på övervåningen tjänstebostäder för bl a församlingens komminister och vaktmästare. Kyrkorummet har en nord-sydlig riktning med korabsid mot söder. Entrén till kyrkan är placerad på nordfasaden. Stommen är av tegel.