Stäng fönster Stockholm kn, EUROPA 13 FINSKA KYRKAN

Omgivning
Finska kyrkan ligger i Gamla Stan i Stockholm där den medeltida stadsplanen med sina smala gränder är välbevarad. Många av Gamla Stans byggnader har medeltida murverk kvar, men har fått sina fasadutformningar under 1600-, 1700- och 1800-talen. Finska kyrkan ligger vid Slottsbacken, en stadsplanemässigt mycket intressant plats med ett perspektiviskt torgrum. Kyrkans närmaste omgivning utgörs av monumentala byggnadsverk. Norr om Slottsbacken ligger det Kungliga slottet, i nordväst ligger Storkyrkan och närmast i öster ligger Tessinska palatset.

Anläggningen
Framför kyrkan i norr är marken belagd med storgatsten och kullersten och nivån är något lägre än Slottsbacken i övrigt. Fastigheten omfattar även den tvåvåniga längan utmed Finska kyrkogränd, f d bollmästarens bostad, som är byggd direkt mot kyrkans östra vägg. På kyrkans södra sida ligger en stenbelagd gård, Bollhustäppan, med planteringar och ett stort valnötsträd. Sedan 1967 finns den lilla skulpturen "Järnpojke" på platsen, skulpterad av Liss Eriksson (1919-2000). Mot gränden i söder, Trädgårdsgatan, avskärmar en putsad mur. I vinkel direkt sydost om kyrkan ligger församlingshuset. Fasaden är enkel och väl anpassad till Gamla Stans övriga putsade fasader.

Kyrkobyggnaden
Finska kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med ett rakt avslutat kor i öster och har en ingång i väster och en i norr. Kyrkan är enskeppig. En tillbyggnad i norr innehåller bl a sakristia och ett litet kapell. Kyrkan har en stomme av tegel.