Stäng fönster Stockholm kn, JUNO 18 TYSKA S:TA GERTRUDS KYRKA (TYSKA KYRKA)

Omgivningen
Tyska kyrkan ligger i Gamla Stan i centrala Stockholm. Den medeltida stadsplanen med sina smala gränder är välbevarad. Innanför försvarsmurar gick gatorna med mjuka svängar längs åsryggen och utanför muren sträckte sig Väster- och Österlånggatan. Vinkelrätt från dessa gator gick gränder ned till stränderna. Denna struktur finns kvar än idag, liksom Stortorget och de två kyrkorna, Tyska S:ta Gertruds kyrka och Storkyrkan. Många av Gamla Stans byggnader har medeltida murverk kvar, men har fått sin fasadutformning under 1600-, 1700- och 1800-talen. Tyska kyrkan ligger centralt i Gamla stan, omgiven av putsade flerfamiljshus. Nordost om kyrkan, vid Tyska vändplan ligger ett trevånigt hus som fått sin rokokoform med avrundat hörn på 1760-talet. Det ritades av J W Dimling för församlingen.

Anläggningen
Kyrkobyggnaden ligger placerad på kyrkotomtens nordöstra del. Tomten är omgärdad av ett dekorativt gjutjärnsstaket med höga murade grindstolpar av natursten och smidda grindar. Marken är gräsbevuxen och gångarna är belagda med konststen respektive natursten. Buskar och träd växer runt kyrkan, framför allt kraftigt beskurna lindar. Mot Prästgatan i väster ligger ett gravkapell byggt 1734-35 ritat av Burchardt Precht från Bremen. Eftersom tomten sluttar mot väster är byggnaden tvåvånig mot Prästgatan med en högre del i hörnet Prästgatan-Tyska brinken och envånig mot kyrkan. Fasaden är klädd med kvadrar av sandsten på bottenvåningen, därovan slätputsad i beige kulör med lisener. Fönstren på hörndelen och de glasade dörrarna mot kyrkotomten är rundbågiga. Det kopparklädda taket är karnissvängt på hörnbyggnaden och kröns av ett klot och ett kors, båda förgyllda. Församlingens administration ryms i byggnaden söder om kyrkan, vilken är slätputsad i 3-4 våningar.

Kyrkobyggnaden
Tyska kyrkan är en tvåskeppig hallkyrka orienterad i nordostlig-sydvästlig riktning (här fortsättningsvis beskrivet som öst-västlig). Det rakt avslutade koret ligger i öster, vapenhuset i väster samt ännu en ingång i söder. Det höga tornet i väster är snedställt och placerat i liv med den norra yttermuren. Under kyrkan finns medeltida källare, tillkomna i olika etapper, vilka troligen har hört till gillestugan. Kyrkans stomme utgörs av tegel medan tornspirans konstruktion och takstolarna är av stål.