Stäng fönster Stockholm kn, BURMANSTORP 1 M.FL. TELIA (VITSANDSGATAN)

Beskrivning
Ena hälften av Telias, före detta Kungl. Telestyrelsens och Televerkets anläggning från sent 1950- och 60-tal i Farsta (den andra hälften, till vilken en kulvert leder, är något senare och belägen i stadsdelen Larsboda).

Fyra niovånings skivhus ligger uppradade längs Nynäsvägen och ett högt radiotorn intill det nordligaste av dem utgör ett landmärke i omgivande stadsdelar. Byggnaderna är orienterade i sydväst-nordost och flera av dem har lågdelar mellan sig. Inom anläggningen finns också lägre byggnader; restaurant- och hörsalsbyggnad i väster och kontorspaviljonger mer centralt samt en lagerbyggnad i de norra delarna.

Det finns två grindförsedda tillfartsvägar till det staketomgärdade området. Vid Vitsandsgatan i söder möts besökaren av en rundel av ljust grå och svart smågatsten som bildar Televerkets logotyp och här finns en mandelformad vaktbyggnad från 1990-talet. Från hus M i väster sträcker sig en aluminiumgrind och en vägbom mot ett bergsparti. Vägnätet inom anläggningen är still största delen asfalterat men från huvudentrén och längs skivhusens sydvästgavlar är kör- och gångvägar samt trottoarer belagda med röd och grå betongsten och betongplattor. Kantstenen är genomgående av granit. Parkeringsytor återfinns utspridda över hela området, bland annat längs hela gränsen mot Nynäsvägen.

Längs västra kanten är naturmark med företrädesvis lövvegetation, inslaget av ek och hassel är stort, sparad och i norr och nordväst återfinns ett större parti kuperad naturmark med blandskog. I övrigt parkmark med gräsytor. Landskapet är mjukt böljande men strikt ordnat med alleér vid huvudentrén i söder och flackt mellan skivhusen. Ekar är sparade och lönn och oxel är regelbundet planterade. Längs staketet längst i sydost tät björkrad. Vid tillbyggnad till hus F, hus 14, uteplats med bord och stolar samt ordnad plantering av bland annat rhododendron. Prydnadsbuskar även längs fasaderna utmed huvudvägen och uteplatser även vid kafeteria i hus 16 och på terrassering vid restauranten.

Flera ventilationshuvar av plåt sticker upp inom anläggningen. Öster om hus 11 står en lågspänningsstation med ädelputsfasader i två nyanser av grått. Öster om hus 17 bronsskulptur föreställande cellospelare. Söder oim skulpturen terrassmur av refflad betong och liknande betongväggar vid infart till källare i hus 16.