Stäng fönster Stockholm kn, SNÖTÄCKET 4 BJÖRKHAGENS SKOLA

Beskrivning
Skola belägen i östra Björkhagen, norr om Markuskyrkan. De fem skolbyggnaderna är uppförda i gult tegel under senare delen av 1940-talet och 1950-talets första hälft. En större tillbyggnad till ett av skolhusen gjordes i början av 2000-talet.

Tillbyggnaden gjorde att en terrasserad östra del av skolgården är närmast kringbyggd. Den plana markytan är asfalterad med berg i dagen, tallar, björkar, klätterställning och bodar. Terrassmuren är klädd med granit och är i själva verket en förbindelsegång mellan två av skolbyggnaderna. Muren kröns av ett svart ursprungligt smidesräcke. En betongtrappa i vinkel leder ned till den större delen av skolgården som är både flack och asfalterad och uppvisar sluttande naturmark.

Mellan gymnastikhallen och hus 7 finns en asfalterad och delvis staketomgärdad handbolls/fotbolls/basketplan och sentida betongtrappor. Söder om gymnastikhallen löparbanor och längdhoppsgrop.

Vaktmästarbostaden intill gymnastikhallen har staketomgärdad tomt med gräsytor, rhododendronbuske och uteplatser med spaljéstaket.

Vid skolbyggnadernas fasader står prydnadsbuskar. Väster om matsalen i hus 1 halvrund uteplats belagd med betongplattor.

Norr om skolan sluttande mark mot Karlskronavägen, delvis terasserad med granitmurar krönta av stålstaket mellan granitstolpar.

I öster naturmark med berg i dagen direkt inpå byggnaderna.