Stäng fönster Stockholm kn, DAGSMEJAN 1 M.FL.

Beskrivning
Radhusområde med småstugebyråns radhus typ R V A och R V B från 1949. Byggnaderna bevarar huvudsakligen sin ursprungliga karaktär, trots en del förändringar på vissa av husen. Byggnaderna ligger i en dalgång i norra delen av Björkhagen, i nordväst-sydostlig riktning, längs med Axvallsvägen som numer är en säckgata. Inom anläggningen finns fyra radhuslängor, två på vardera sidan om vägen. Husen har tomter med gräs, buskar och träd. På framsidorna finns häckar och på baksidorna inhägnas vissa av tomterna av plank. 1980-82 gjordes markförstärkningar i området, bl a genom att ett betongdäcks gjöts framför husen på Dagsmejan 5-16 och Tövädret 2-11. Däcken övertäcktes sedermera med jord och beväxning. I samband med markförstärkningarna byggdes trädäck på sydvästsidorna, nya trappor vid entréerna och en betongmur gjöts framför Dagsmejan 5-16.

På baksidan av radhusen i kvarteret Dagsmejan, på fastigheten Dagsmejan 20, finns 15 separata enbilsgarage uppförda 1957 av Dagsmejans garageförening, ritade av Hans Fries. Dagsmejan 11, 13 och 19 lät aldrig uppföra några garage. Garagen är av typen "Wallitgaraget" från handelsfirman KO-BE. De har stomme av stående "träullitplank", dvs betongelement med träullsisolering. De har flacka pappklädda sadeltak och gula spritputsade fasader. Framsidan och portarna är klädda med mörk karosseripanel. Framsidorna och ena långsidan vetter mot tunnelbanevallen och har, förmodligen otillbörligen, dekorerats med graffitimålningar. Marken är drabbad av sättningar vilket medfört att några av garagen lutar.

Inom anläggningen finns också tre garagelängor i kvarteret Tövädret, en mot nordväst och två mot sydost.