Stäng fönster Halmstad kn, ELDSBERGA 46:1 ELDSBERGA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger i sydöstra utkanten av Eldsberga tätort. Socknen består till största delen av öppen odlingsmark som ansluter till Laholmsbukten. Kyrkan ligger på Eldsbergaåsen som också bildar riksintresse. Miljön består av öppen fullåkersbygd med lång kontinuitet i bosättningen, stort antal förhistoriska lämningar med bl.a. monumentala högar i dominerande läge, den medeltida kyrkan och byn samt storgården Fladje med 1700-talsbebyggelse.

Utanför kyrkogården mot väster ligger förtätad växtlighet. Mot söder öppnar landskapet upp sig. Mot öster och norr ligger låg, förtätad, bebyggelse.

BÅRHUSET, som ligger i södra muren, är uppförd med fasader av runda naturstenar. Vid parkeringen ligger ett vaktmästeri, en låg byggnad med sadeltak och gråblå fasader.

FÖRSAMLINGSHEMMET återfinns straxt intill, i norr.

Eldsberga PRÄSTGÅRD samt PASTORSEXPEDITION är belägna omkring trehundra meter norr om kyrkan, även dessa i utkanten av bebyggelsen.

KLOCKAREGÅRDEN ligger isolerat en knapp kilometer nordost om kyrkan.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogårdsanläggningen ligger på en åsrygg som sluttar mot norr. En kallmurad kantmur, kringgärdar och stöder jorden i alla väderstreck. Kyrkogårdsplanen är asfalterad och toppad med grusbeläggning. Från en nygotisk smidesgrind, vid parkeringen i norr, sträcker sig en grusad gång mot en 1950-tals grind i södra muren. Gången omgärdas av en allé. Från den grusade gången, sträcker sig fyra grusade gångar mot väster, samtliga omgärdade av alléträd. Från andra gången, från söder räknat, sträcker sig smala grusade gångar in mellan gravvårdarna. Norr om kyrkan löper en stensatt gång av hällar till sakristians entré i öster. Vidare löper en grusad gång, runt och alldeles intill kyrkans sockel, efter västra och södra sidan.

För övrigt är gravarna i huvudsak gräsbevuxna. Några gravar har stenkanter med grusfyllning, några stenkanter och en liten plantering. Överväger gör dock gravvårdar med gräs och enstaka plantering. Direkt söder och norr om kyrkan finns endast ett fåtal äldre gravar, undantaget ett tujaomslutet kvarter för urnsättning, söder om långhuset, med tätt, liggande, gravvårdar, och en smal grusad gång däremellan i nord-sydlig riktning. Sydväst om kyrkan finns också gravvårdar.

Enligt en karta från 1747 hade kyrkogården vid denna tidpunkt en kyrkogårdsmur med två stigluckor, en i nordöstra hörnet och den andra nästan mitt på den södra sidan.

1872 utvidgades kyrkogården åt norr, genom att stenmuren flyttades.

Kyrkogården utökades åt söder 1906.

Parkeringen, gången upp till kyrkan och platsen framför vapenhuset belades med asfalt 1988, med grusbeläggning lika de befintliga gångarna.