Stäng fönster Stockholm kn, DALEN 13 DALENS CENTRUM

Beskrivning
Centrumanläggning från slutet av 1970-talet i ett bostadsområde från samma tid i nordöstra delen av Gamla Enskede. Anläggningen består av två huvudbyggnader, en i nordväst och en i sydost. Den sydöstra byggnaden är sammanbyggd med byggnaden på fastigheten Dalen 20. Mellan dessa löper en betongplattebelagd gångväg som fungerar lite som en portik in i bostadsområdet om man anländer från tunnelbanestationen i sydväst. Där byggnaderna slutar i nordost vidgar sig gångvägen till ett kvadratiskt torg, för att sedan fortsätta i nordostlig riktning i ett boulevardliknande parkstråk. Sydväst om byggnaderna är marken terrasserad med stödmurar av granit med smidesräcken. Här finns bänkar, några mindre träd samt ett gatukök. Nedanför terrassen finns en liten parkanläggning. Mot nordväst finns lastkajer och en nedfartsramp till källaren med betongmurar dekorerade med reliefer. Mot sydost finns en vändplan. Byggnaderna bevarar sin ursprungliga karaktär.