Stäng fönster Karlshamn kn, HÄLLARYD 1:2 HÄLLARYDS KYRKA

Beskrivning
Hällaryds kyrka och kyrkogård ligger i norra delen av Hällaryds samhälle. Kyrkogården gränsar i söder till skolan med flera byggnader med skilda byggnadsår. En av byggnaderna används idag som församlingshem och bibliotek. Bebyggelsen är av varierande ålder och utseende. Kyrkogården i Hällaryd är vidsträckt och utbreder sig väster, söder och nordost om kyrkan. Områdena mot väster och söder är de största. Kyrkogården har utvidgats vid flera tillfällen bland annat 1872 och 1931. Den västra har en senare utvidgad del. Kyrkogården inramas av en kraftig stenmur och är präglad av rektangulära kvarter och öppna gräsytor. Några partier har grusgravar. Uppfarten till kyrkans ingång kantas av formklippta träd. En trädkrans och en allé betonar den utvidgade västra delens strikta karaktär. Gångarna är grusbelagda. Ingångar finns i söder. De markeras av järngrindar. Till kyrkogården hör ett gravkapell i nordvästra delen och en ekonomibyggnad i sydvästra delen.