Stäng fönster Ulricehamn kn, ISLANDA 2:6 HÄRNA MISSIONSHUS

Historik
I början av 1900-talet besöktes härnabygden av kolportörer och resepredikanter, och möten hölls i stugorna. Snart uppstod behov av en lokal för dessa samlingar, och handlare Gustav Hernqvist skänkte en lämplig tomt. Många ställde upp med virke och arbetskraft och 1909 stod lokalen klar. Härna Byggnadsförening bildades och var ägare till lokalen som kallades Härna Föreningshus.
Huvudändamålet med lokalen var att tjäna som gudstjänstlokal, men den användes också till mycket annat såsom konfirmationsläsning, kommunal- och kyrkostämmor och föredrag i olika ämnen. Den användes också vid uppbörd av skatt, kristidsnämndssammanträden, utdelning av ransoneringskort, politiska möten och som vallokal. När en Blåbandsförening bildats i Härna använde den lokalen för sina sammankomster. Resepredikanter från Västkustens och Västergötlands Missionsföreningar, EFS, Alliansmissionen och Frälsningsarmén höll möten i lokalen. Byggnadsföreningens verksamhet finansierades genom årliga gåvoauktioner i lokalen, då bygdens folk ställde upp med gåvor och som köpare.
1930 bildades Härna Missionsförsamling, som hade sin hemvist i föreningslokalen. Nu följde en tid med livlig verksamhet i byggnaden. Församlingen hade barn- och ungdomsarbete, blåbandsföreningen hade också en livlig verksamhet och lokalen var fullbokad för det mesta. Medlemsantalet i byggnadsföreningen började emellertid minska, och 1952 överläts lokalen till missionsförsamlingen. Huset började nu kallas Härna Missionshus.
1953 gjordes en genomgripande om- och tillbyggnad av huset. Bland annat ordnades med elvärme, elspis och sångarestrad.
Vid årsmötet 1970 beslutades om församlingens övergång till Hökerums Missionsförsamling, och missionshuset överlämnades till denna församling. 1982 hölls sista mötet i Härna Missionshus. Huset såldes därefter och är idag garage.