Stäng fönster Essunga kn, ÅSAKA 8:1 BARNE-ÅSAKA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BARNE-ÅSAKA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Medeltida socken. Kyrkan ligger något avskilt, på ett moränparti, i den utskiftade bebyggelsen. Socknen är belägen i Nossans dalgångsbygd norr om Vårgårda.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka troligen av sten, men i övrigt av okänd utformning. Enligt beskrivning av Lekåsa pastorat 1784 förefaller den då befintliga stenkyrkan ha omgestaltats i väster 1769-70, antingen genom långhusets förlängning eller en torntillbyggnad. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, murade kyrkan uppfördes 1844 och består av rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Välbevarad exteriör typisk för byggnadstidens enkla klassicism. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; lunettfönster ovan sydportalen. Sadeltak täcker långhus och den lägre sakristian. Tornet kröns av en flack huv med lanternin. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv med profilerad taklist. Den slutna bänkinredningen härrör möjligen från byggnadstiden, medan predikstol och altaruppsats förnyats vid restaureringar (1926 respektive 1968). Vid restaureringen 1968, efter förslag av arkitekt Adolf Niklasson, försågs även sakristian med ny inredning. Läktarunderbyggnad från 1980-talets början.